Zašto je dobro svakodnevno konzumiranje vode sa medom?
ilustracija

Zašto je dobro svakodnevno konzumiranje vode sa medom?

Opšte je poznato da je med jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Kaže se da zdravlje dolazi iz stomaka, pa je svakodnevno konzumiranje meda najbolji način da u potpunosti iskoristite sve njegove dobre strane.

Medu se posebno mogu radovati osobe koje imaju problema s lošom probavom. Tačnije, sa zatvorom. Jedan jednostavni napitak s medom koji se svako jutro mora konzumirati natašte probudiće sporu probavu.

SASTOJCI:
- 2 dl mlake vode
- 1 kašičica meda

PRIPREMA: Dobro promiješajte vodu i med, sačekajte da se on u potpunosti otopi i zatim popijte. Voda mora da bude mlaka, nikako vrela, jer visoka temperatura uništava sve hranljive i blagotvorne stvari u medu.

KAKO VODA S MEDOM DJELUJE NA NAŠE TIJELO?

1. Olakšava prolaz hrane u probavnom sistemu, tj. iz tankog u debelo crijevo.

2. Neutrališe gasove koji se proizvode u probavnom sistemu.

3. Smiruje želudac. Istraživanja su pokazala da pomaže i kod liječenja čireva na želucu ili bakterijskog gastroenteritisa.

4. Detoksikuje organizam, tj. pomaže u izbacivanju toksina.

5. Uz dodatak soka od limuna postaje saveznik u mršavljenju.

6. Djeluje antibakterijski. "Sirov" med pun je enzima, vitamina i minerala koji se bore protiv štetnih bakterija.

7. Olakšava alergije tako što pomaže tijelu da se "aklimatizuje" na polen i tako smanjuje osjetljivost na okolinu.

8. Reguliše nivo šećera u krvi.

Izvor: Zadovoljna.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.