ilustracija

#DigitalRespect4Her

"Ne možemo sjedjeti skrštenih ruku i ohrabrivati pojedince koji kukavički napadaju žene i djevojčice na internetu"

Najveći broj napada na žene na internetu dešava se na društvenim mrežama a 45% stanovnika Jugoistočne Evrope svakodnevno koristi društvene mreže pa Vlade moraju ozbiljno razmisliti o pravnim okvirima kojima bi se zaustavilo virtuelno, odnosno nasilje na internetu, a da se pri tome ne ugrožava sloboda govora, poručila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Evropska komisija je nedavno započela kampanju pod nazivom  #DigitalRespect4Her (Digitalno poštovanje za nju) u svrhu podizanja svijesti o nasilju nad ženama na internetu i promovisanja dobrih praksi u borbi protiv ovog problema.   

,,Uhođenje preko interneta ustaljeni je način nasilnog ponašanja i RCC je spreman da pruži pomoć zajedničkom naporu regiona da se dođe do odgovarajućih zakona i politika koji će se baviti ovim problemom", kazala je Bregu.   

„Želimo da svaka žena ima osjećaj slobode govora na internetu, bez ikakvog straha. Ne možemo sjedjeti skrštenih ruku i ohrabrivati pojedince koji kukavički napadaju žene i djevojčice na internetu,“ poručila je evropska komesarka za pravdu, potrošačka pitanja i rodnu ravnopravnost Vera Jurova.   

Iz Savjeta za regionalnu saradnju upozoravaju da je stvarnost često drugačija: virtuelno nasilje se širi društvenim mrežama, aplikacijama za dopisivanje, internet forumima, internet stranicama za dijeljenje video sadržaja ili video igrama.

"Nasilje na internetu može prouzrokovati psihološke, psihičke, seksualne i ekonomske poteškoće. Može ućutkati žene i smanjiti njihovo prisustvo na internetu" zaključili su iz RCC-a.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.