BP: Odgođeno suđenje Ćatoviću za ubistvo i pokušaj ubistva
Sprovođenje Ćatovića u sudnicu, foto:Kodex

Zbog odsustva Lazića

BP: Odgođeno suđenje Ćatoviću za ubistvo i pokušaj ubistva

Suđenje Elvisu Ćatoviću za ubistvo Željka Pavkova i pokušaj ubistva Ljubomira Lazića, oba državljani Srbije, danas nije održano pred Višim sudom u Bijelom Polju.

Pripremno ročište je odgođeno za 31. Maj.

Ročište je odgođeno zbog odsustva Ljubomira Lazića iz Zemuna, koji se optužnicom tereti za pokušaj ubistva Ćatovića.

Njegov branilac Vidomir Bošković nam je kazao da je Lazić opravdano odsutan, iz zdravstvenih razloga.

“Lazić je u Srbiji. Izostanak sa današnjeg ročišta je opravdao medicinskom dokumentacijom”, kazao je Bošković.

Ćatović se tereti optužnicom da je 13. avgusta 2018. godine, oko 23.30 sati, u neposrednoj blizini svoje porodične kuće u mjestu Potkrajci, lišio života Željka Pavkova iz Srbobrana i pokušao da liši života Ljubomira Lazića (46) iz Zemuna. Tereti se da  iz pištolja marke VZOR  koji je neovlašćeno nosio, ispalio više hitaca u pravcu oštećenih.

575035214697567871048961686514119609417728n

Foto:Kodex

Lazić se optužnicom tereti da je istog dana pokušao da liši života Ćatovića. Tereti se da je iz pištolja NN  marke ispalio više hitaca od kojih je jedan pogodio Ćatovića i nanio mu lake tjelesne povrede.

Podsjetimo, Laziću je pritvor ukinut u oktobru prošle godine odlukom Višeg suda  čije Vijeće je našlo da ne stoje razlozi za produženje pritvora koji mu je određen zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo ubistvo u pokušaju.

Lazić se pismom obratio i VDTu Ivici Stankoviću u kojem je ukazao na značajne propuste u istrazi. Naime, kako stoji u krivičnoj prijavi bjelopoljske policije Lazić je na Ćatovića pucao iz pištolja marke VZOR, dakle iste marke i kalibra kao onaj koji je pronađen kod Ćatovića. Uz to, pomenuti VZOR, je pronađen kako je saopštila policija dan nakon događaja, pored tijela ubijenog Pavkova.

Parafinska rukavica je pokazala da Lazić nije pucao iz vatrenog oružja kao ni ubijeni Pavkov. Njihovi otisci takođe nijesu pronađeni na pomenutom pištolju. Ljekari bjelopoljske bolnice nijesu potvrdili Ćatovićeve nalaze da je rana na njegov ruci nastala od metka, već konstatovali da se radi o lakšoj površinskoj povredi, ogrebotini.

Lazić je od Stankovića zatražio i istragu o mučenju Pavkova ali i zaštitu jer je i sam bio žrtva torture. Podsjetimo, prema izjavama svjedoka, Pavkov je nakon ranjavanja bio živ najmanje 30 minuta i dozivao u pomoć. Obudkcioni nalaz je pokazao tragove nasilja, odnosne rane, podlive i modrice što govori da je nakon ranjavanje bio mučen čime je ubrzano krvarenje i usled čega je nastupila smrt.

Prema pouzdanim saznanjima Kodexa, tokom suđenja biće zatražena dodatna vještačenja kako bi se utvrdio pravi uzrok smrti Pavkova.

Nezvanično, značajnu ulogu kobne noći imao je i Ćatovićev šef, Safet Sako Kolić, bjegunac iz švajcarskog zatvora i višestruki povrtanik u vršenju krivičnih djela. Prema izjavama više svjedoka među kojima su i najbliži srodnici optuženog Ćatovića, Kolić je na licu mjesta bio prije dolaska policije i kako se sumnja saučestvovao u više krivičnih djela, među kojima je i zlostavljanje,  podmetanje dokaza, pomaganje učiniocu u izvršenju i prikrivanju krivičnog djela i pomaganje u bjekstvu u kojem je Ćatović bio više od 5 sati.

Podsjetimo, Ćatović i Kolić su kazali da ne poznaju ni Pavkova ni Lazića. S druge strane Lazić je kazao da je Pavkov sa Ćatovićem razgovarao i nekim “zaostalim stvarima” što ukazuje da se poznaju od ranije. Državljanin Srbije je kazao i “da nisu došli u Bijelo Polje da ubiju”.

„Zar bi ja i moj pokojni drug Željko došli da ubijemo Ćatovića sa palicama i biber sprejom,zar bi jedan pripadnik Jedinice za specijalne operacije dozvolio sebi da priđe na tako kratko rastojanje puca i promaši i još usput prska biber sprejom.Međutim ovde se ne radi o tome da je neko pokušao likvidaciju kako tvrdi policija i tužilaštvo već o dogovoru njih dvojice da se nađu i razgovaraju o nekim svojim zaostalim stvarima a što će se u toku postupka kod suda  i dokazati.“, naveo je između ostalog Lazić u pismu VDTu.

Ćatović pretučen u zatvoru?!

Ćatović je u pritvoru od avgusta prošle godine. Prema informacijama Kodexa, u bjelopoljskom zatvoru je bio na meti više fizičkih napada zbog čega je u više navrata tražio premještaj.

"Ćatović je prebijen od strane više lica koja je ranije špijunirao. Prvo je napadnut i prebijen u jednoj ćeliji pa je zatražio premještaj u drugu ćeliju gdje su ga zatvorenici ponovo napali jer je cinkario njihove drugove pa je opet tražio premještaj ",ispričao je izvor. Dodaje i da se ovaj zatvorenik nalazi u psihičkom rastrojstvu i pod antidepresivima.

Inače i prije nekoliko godina desio se veći incident kada su članovi jedne porodice iz Bijelog Polja organizovali svojevrsnu potjeru za Ćatovićem po gradu  zbog cinkarenja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.