Beba rođena sa 258 grama, posle 6 ipo mjeseci napustila bolnicu
Foto:: Kyodo News / AP

Beba rođena sa 258 grama, posle 6 ipo mjeseci napustila bolnicu

Japanski dječak rođen sa svega 258 grama napustiće bolnicu nakon šest i po mjeseci intenzivne njege i inkubatora, objavila je uprava bolnice.

Beba je rođena carskim rezom u 22 nedelji trudnoće zbog teškoća vezanih za hipertenziju majke.

Sve do danas, rekord u Japanu držao je dječak koji je bio težak 268 grama i koji je otpušten iz bolnice živ i zdrav u februaru.

Ovaj novi "palčić rekorder" nazvan je Rijusuke Sekija i sada teži više od tri kilograma.

"Pije mlijeko i sada može da se kupa. Tako samo srećna što ga mogu gledati kako raste", rekla je njegova mama pred televizijskim kamerama.

Raste procenat preživljavanja novorođenčadi koja pri porođaju teže manje od 300 grama, ali još je nizak, naročito kada je riječ o dječacima.

U svakom slučaju, takva djeca moraju biti pod posebnim medicinskim nadzorom prvih godina života.

Prethodni slučajevi izlaska iz bolnice nakon nekoliko mjeseci i bez zdravstvenih tegoba za dječake rođene s premalenom tjelesnom težinom zabilježeni su u Njemačkoj 2009. godine, kada je dječak rođen s 274 grama, te u Japanu 2009. za dječaka s 297 grama.

Slijede 2011. dječačić s 294 grama i 2015. od 289 grama, prema međunarodnom registru Univerziteta u Ajovi, u Sjedinjenim Državama.

Djevojčice drže rekord: "palčica" rođena 2015. u Njemačkoj bila je teška 252 grama.

Hina/N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.