Ubijena novinarka u Sjevernoj Irskoj

Ubijena novinarka u Sjevernoj Irskoj

Novinarka Lajka Meki ubijena je hicem iz vatrenog oružja u Londonderiju u Sjevernoj Irskoj, a policija događaj tretira kao “teroristički incident“.

Policija je saopštila da sumnja kako je za napad odgovorna Nova IRA (Irska republikanska armija).

Pomoćnik načelnika policija Mark Hamilton izjavio je kako policija “tretira pucnjavu kao teroristički incident“ i da je pokrenuta istraga o ubistvu.

“Vjerujemo da se radi o terorističkom činu, vjerujemo da su ga počinili nasilni republikanski disidenti. Naša je procjena u ovom trenutku da iza ovoga najvjerovatnije stoji Nova Irska republikanska armija (IRA) i u tom će smjeru da ide istraga“, dodao je on.

Napadači su bacili zapaljive bombe na policiju, a u jednom trenutku neko je zapucao iz vatrenog oružja. U toj pucnjavi je stradala 29-godišnja novinarka Lajra Meki koja je stajala blizu policije.

“Lajra Meki stajala je u blizini policije kada je u 23 sata u predgrađu Kregan po njima počeo da puca naoružni muškarac“, rekao je u petak pomoćnik šefa policije Mark Hamilton.

Nekoliko trenutaka pre smrti Meki je objavila fotografiju s mjesta nereda na Tviteru.

Na fotografiji je vozilo Hitne pomoći iz kog ide dim. Uz fotografiju je stajao komentar: “Deri večeras. Apsolutno ludilo“.

Lajra Meki novinarka je iz Sjeverne Irske. Rođena je u Belfastu, a radila je posao urednice časopisa Medijagazer. Osim toga je pisalala za “Atlantik“, “Bazfid njuz“.

Neredi u Deriju izbili su pred sam Uskrs kada su republikanski disidenti, koji žele ujedinjenje Sjeverne Irske s Republikom Irskom, tradicionalno obilježavaju godišnjicu pobune protiv britanske vladavine 1916. poznate kao Uskršnji ustanak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.