Bogdanović otvorio izložbu
Bogdanović na otvaranju izložbe

Izložba otvorena u holu Skupštine Glavnog grada

Bogdanović otvorio izložbu "Crnogorsko ćirilsko štamparstvo": Obilježavanje 525 godina od štampanja „Oktoiha prvoglasnika“

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović govorio je na otvaranju izložbe "Crnogorsko ćirilsko štapmparstvo", organizovanoj u okviru obilježavanja 525 godina od štampanja „Oktoiha prvoglasnika“ (štamparija Crnojevića) i 500 godina od štampanja „Psaltira“ i „Služabnika“ (prvih knjiga iz štamparije Božidara Vukovića Podgoričanina).

Kako je saopšteno iz ministarstva kulture, na otvaranju izložbe su govorili i predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović i v.d. sekretarke Sekretatijata za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigovic. Izložba je otvorena u holu Skupštine Glavnog grada Podgorica.

"Začinjući štamparstvo među južnim Slovenima, samo četrdesetak godina poslije prvih Gutenbergovih štampanih tekstova, Đurađ Crnojević je na ove naše prostore prenio ono što će Viktor Igo nazvati „majkom svih revolucija“, jer je - kako će ovaj veliki pisac reći - „U obliku štampe misao vječnija no ikad.“ Štamparstvo, danas nam je to sve uočljivije, mnogo je više od tekstualnog otiska na papiru. Ono je pokretač jednog kompleksnog i dinamičnog procesa širenja i arhiviranja logosa, a to je - kako zagovornici novijih teorijskih škola kažu – jedan od čovjekovih najpouzdanijih pokušaja da se uhvati totalitet svijeta",istakao je ministar Bogdanović u svom obraćanju istakao.

"Da je u crnogorskoj istoriji postojala duboka svijest o toj moći štampane riječi za proces kulturnog i nacionalnog uobličenja, pokazuje nam i biografija Božidara Vukovića Podgoričanina. Njegov angažman na polju štamparstva predstavlja nastavak kulturne misije započete sa Crnojevićima, ali i svojevrsnu anticipaciju onoga što se može prepoznati kao osoben pijetet prema štampanom tekstu koji su pokazivali Petrovići", dodao je ministar.

"Posvećenost ovih za crnogorsku istoriju i kulturu tako dragocjenih ličnosti - kakvi su Đurađ Crnojević, štampar Makarije i Božidar Vuković - mora nam predstavljati inspiraciju i danas, pogotovo što u ovom sve globalnijem svijetu nije lako naći idealan model za očuvanje identitetskih i kulturnih posebnosti. Pored toga što Oktoih, Služabnik i Psaltir imaju status kulturnih dobara od nacionalnog značaja, oni predstavljaju i svojevrsne kulturne i duhovne topose našeg nacionalnog bića", zaključio je ministar Bogdanović u svom obraćanju.

Božidar Vuković Podgoričanin ponosno je isticao da je porijeklom iz grada zvanog Podgorica, koja je u zemlji Dioklitiskoj.

"Objavljivanjem prve knjige prije tačno 500 godina, Vuković nastavlja crnogorsku štamparsku tradiciju, utemeljenu od strane Đurađa Crnojevića, a kojom smo zavrijeđeli mjesto u svjetskoj kulturnoj baštini. Božidar Vuković Pogdoričanin bio je istinska ličnost renesansnog doba, svestrani stvaralac i darodavac, nagrađen plemićkom titulom i proglašen vitezom štamparstva. Krasio ga je snažni patriotizam i iz ljubavi prema otačestvu izdavao je knjige, kako bi u teškim vremenima sačuvao svijest o identitetu svoje države. Prema riječima njegovog sina Vićenca, on nije štedio ni bogatstva ni svoga zdravlja, misleći danju i noću kako da pomogne svome narodu“. Iz ugledne venecijanske štamparije Vukovića izlazile su knjige visokog literarnog i grafičkog kvaliteta koje su imale uticaj na ćirilsko izdavaštvo i izvan nacionalnog okvira", istakla je sekretarka Medigović.

Predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović je istakao da Matica crnogorska predano radi na njegovanju kulture sjećanja crnogorska nacije i društva jer, kako je naveo “znamo da poruke iz naše prošlosti imaju smisla i vrijednosti samo ukoliko ih svaka generacija iznova protumači, kritički valorizuje i prihvati kao svoje”.

“Tek u saglasju poruka iz prošlosti sa vrijednostima savremenog svijeta kome težimo-uspostavljaju se žive, identitetske I kulturne veze koje jedan narod drže na okupu, a njegovu budućnost čine izglednijom I prosperitetnom. Imajući na umu upravo takvu kulturu sjećanja, Matica crnogorska u razumijevajućoj saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore i Glavnim gradom - večerašnju izložbu posvećuje obilježavanju dva značajna jubileja crnogorska prošlosti: 525 godina od štampanja Oktoiha prvoglasnika u Crnojevića štampariji I 500 godina štampanja Psaltira i Služabnika – prvih knjiga iz ćirilske štamparije Božidara Vukovića Podgoričanina u Veneciji”, rekao je Radulović.

“Matica crnogorska će istrajati na zadatku da sa posebnom pažnjom, a u skladu sa svojim programskim opredjeljenjem, vrednuje sve ono što je bitno za očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta crnogorskog naroda, jer to je naš stvarni rezervoar duhovne snage i temeljni zalog za budućnost” zaključio je Radulović.

Organizatori izložbe su Ministarstvo kulture, Glavni grad Podgorica i Matica crnogorska.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.