Ovo je robot koji je pomogao u spašavanju Notr Dama(VIDEO)
Robot Kolosus

Ovo je robot koji je pomogao u spašavanju Notr Dama(VIDEO)

​Pariski vatrogasci su se suočili s ogromnim zadatkom u pokušaju da zaustave požar u Notr Damu koji je spalio krov i uništio toranj. Vatra je uništila neprocjenjive dijelove katedrale, ali vatrogasci su uspjeli da spasu većinu dragocijenosti unutra.

Takođe su spriječili da vatra ne ošteti cijelu strukturu, a u toj akciji, kao pomoć, razmjestili su robota na daljinsko upravljanje nazvanog Kolosus-(Colossus).

NotreDamedePariscommentfonctionnelerobotdespompiersdeParis

Robota, koji je težak oko 499 kg, proizvela je francuska tehnološka kompanija, Šark Robotiks. Za vatrogasce bi bilo veoma opasno da uđu u Notr Dam sa teškom opremom dok je krov gorio i dijelovi padali oko njih.

Tu im je pomogao Kolosus koji je napravljen da izdrži ekstremne uslove dok koristi crijevo i nosi teške alate. Njime može da se upravlja sa udaljenosti od skoro 305 metara i budući da ima modularni dizajn, može da se konfiguriše u zavisnosti od zahtjeva posla.

Sam robot je dugačak 1,6 metara, širok 0,7 metara i visok nešto manje od 0,7 metara. Vodootporan je, otporan na vatru i radi na dva elektromotora koji su podržani sa šest litijum-jonskih baterija.

Robot može samo da dostigne brzinu od 3,5 km/h, ali je sasvim sposoban da se penje preko prepreka i može da nosi više od 544 kg tereta.

Dobra vijest je da nije bilo nastradalih u ovom incidentu, čak i kada je oko 400 vatrogasaca učestvovalo u operaciji kontrole požara, pored mnogih drugih radnika hitne pomoći.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.