Slovačka odala počast poginulim Crnogorcima: Moralni kodeks omogućavao pobjede nad daleko brojnijim osvajačem
Foto: Ministarstvo odbrane

Filipović na otvaranju Spomen obilježja žrtvama ratnog logora u Velikom Međeru

Slovačka odala počast poginulim Crnogorcima: Moralni kodeks omogućavao pobjede nad daleko brojnijim osvajačem

Državni sekretar Ministarstva odbrane Crne Gore, Slobodan Filipović, prisustvovao je otvaranju Spomen obilježja žrtvama ratnog vojnog logora u Velikom Međeru, na kojem je sahranjeno više od 500 Crnogoraca stradalih u tom logoru između 1916. i 1918. godine.

Filipović je izrazio zahvalnost slovačkom narodu što su civilizacijski, ljudski i dostojno obilježili njihova grobna mjesta i posvetili im memorijal kao most između dva istorijski prijateljska naroda.

„Crna Gora je među prvima ušla u najveću ratnu dramu naroda i država, u kojoj je malom snagom držala front dužine više od 500 km. Kao učesnica Prvog svjetskog rata podnijela je ogromne gubitke. U Velikom ratu poginulo je 10 odsto ukupnog stanovništva, odnosno gotovo 40 odsto mobilisanih vojnika, dok je njih 15.000 prošlo kroz austrougarske logore.

Crnogorski ratnik imao je snažnu vojnu tradiciju i razvijen moralni kodeks koji je omogućavao pobjede nad daleko brojnijim osvajačem,“ istakao je Filipović.

D4cVqDW4AEwBpk

Vijenac je položio i zamjenik predsjednika Opštine Mojkovac, Slavenko Blažević.

Filipović se sastao sa svojim kolegom iz Ministarstva odbrane Republike Slovačke, Robertom Ondrejcsakom.

Filipović je istakao i da je Crna Gora na čvrstom stanovištu da su evroatlantske integracije jedini mogući pravac kojem treba da teže zemlje Zapadnog Balkana, te da će se dosljedno zalagati za politiku otvorenih vrata.

Ondrejcsak je apostrofirao značaj crnogorskog uspjeha na evroatlantskom putu, ne samo za region Zapadnog Balkana, već i za cijelu Jugoistočnu Evropu. On je kazao da su NATO i evropske integracije dva komplementarna procesa, da je jak sistem kolektivne bezbjednosti garant mira i prosperiteta međunarodne zajednice, ali i iskazao spremnost Ministarstva odbrane Slovačke u definisanju kvalitetnih zajedničkih projekata, koji bi unaprijedili bilateralnu odbrambenu saradnju.

D4cWQkyW4AEPQxr

Filipović i Ondrejcsak

Sagovornici su razmijenili stavove o bezbjednosnoj situaciji u regionu, odbrambenim ciljevima, saradnji sa NATO, projektima vojne modernizacije, kao i učešću dvije zemlje u međunarodnim misijama i operacijama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.