Predstavljen najveći dijamant ikada pronađen u Bocvani (VIDEO)
Foto: Screenshot

Predstavljen najveći dijamant ikada pronađen u Bocvani (VIDEO)

Najveći plavi dijamant ikad, pronađen u Bocvani, od 20,46 karata, predstavljen je javnosti u glavnom gradu te zemlje Gaboronu.

Državna kompanija Okavango Dajamond Kompani (Okavango Diamond Company) nazvala je dragulj najvećim plavim dijamantom ikad pronađenim u toj zemlji koja je jedan od najvećih proizvođača dijamanta na svijetu.

"Nevjerovatno je rijetko pronaći kamen te boje i te prirode. To je jedinstveno otkriće", rekao je Markus ter Haar generalni drirektor kompanije Okavango.

Kamen je izvađen iz rudnika Orpa na istoku, najvećeg otvorenog rudnika dijamanta na svijetu, i ulazi u kategoriju vrlo rijethih primjeraka plavog dijamanta.

Ispoliran dijamant nazvan je Plavi Okavango, što se odnosi na deltu Okavango u Bocvani.

Jaka plava boja dolazi od minerala borona koji je bio prisutan u stijenama okeana kada je dijamant formiran prije oko jedne do tri milijardi godina.

Generalni direktor kompanija Markus ter Har rekao je da je samo nekoliko takvih plavih dijamanata izašlo na tržište poslednjih deset godina. Kompanija je navela da očekuje da će dijamant biti ponuđen na prodaju krajem godine.

U 2016. godini čuveni plavi dijamant Openhajmer potukao je sve rekorde na aukciji u Kristiju u Ženevi. Kamen izuzetne plave boje prodat je po rekordnoj cijeni od 57,54 miliona dolara.

Beta/AP

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.