Medresa
Foto: AA

Medresa "Mehmed Fatih" ispratila još jednu generaciju maturanata i maturantkinja (FOTO)

Medresa "Mehmed Fatih" iz Podgorice ispratila je večeras osmu generaciju maturanata i četvrtu generaciju maturantkinja ove škole. Na svečanoj akademiji, koja je održana u kulturno-informativnom centru "Budo Tomović" u Podgorici, a kojoj je prisustvovao veliki broj gostiju, uručena su i priznanja najboljim učenicima.

Ovogodišnje školovanje završilo je ukupno 54 učenika, od čega je 25 maturanata i 29 maturantkinja. 

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić kazao je da put ka stvaranju medrese u Podgorici nije bio lak. 

"Pred nama je sve bolji i bolji put. Iza nas je bilo prepreka na putu, nekada je bilo barikada. Ovo je osma generacija maturanata i četvrta generacija maturantkinja. Imali su ovi prostori medresa i prije, uz prekid od stotinu godina. Takođe, imali smo devedesetih godina prošlog vijeka i dolazak demokratije kojoj smo se toliko radovali. Međutim, nije bila ista tadašnja Crna Gora i ova danas“, rekao je Fejzić. 

2019041723603771943662001Web

Foto: AA

Istakao je da onog momenta kada je Crna Gora kao država raskinula s mračnom ideologijom na ovim prostorima, tada su i muslimani počeli da razmišljaju da naprave svoje institucije. 

"Evo, napravili smo ih. Muslimani su znali da podrže demokratske promjene i danas smo svjedoci da demokratija živi u Crnoj Gori, mi to najbolje znamo. Muslimani će uvijek znati da na dobro uzvrate dobrim i hvala državi Crnoj Gori koja pomaže u finansiranju ove škole", kazao je reis Fejzić. 

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmet Zenka takođe je u svom govoru ponovio da je dodatna vrijednost što je medresa napokon dio obrazovnog sistema Crne Gore. 

"I to zahvaljujući prije svega reisu Fejziću i svim njegovim saradnicima, a Boga mi i ljudima u Vladi koji su imali sluha za sve ove potrebe", rekao je Zenka. 

2019041723603771943662003Web

Foto: AA

Direktor Medrese "Mehmet Fatih" Fuad Čekić rekao je da je institucija na čijem je čelu odgojila još jednu generaciju mladih ljudi. 

"Prije četiri godine, roditelji koji danas ponosno sjede u ovoj sali su nam povjerili svoju djecu. Danas im vraćamo tu djecu, ali kao mlade ljude koji su spremni da zakorače u akademskoj zajednici. Onoliko koliko su oni vitalni, obrazovani i snažni, biće i snažno naše društvo i naša država. Mi smo ovu generaciju učili da u životu ne postoje prečice. Samo naporan rad, trud i moral daju rezultate", poručio je Čekić. 

Večerašnjoj svečanoj akademiji prisustvovali su još i ambasadorka Turske u Crnoj Gori Songul Ozan, predstavnici javnog i političkog života, članovi Islamske zajednice, kao i roditelji učenika.

2019041723603771943661999Web

Foto: AA

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.