Porasle cijene nafte na međunarodnim tržištima
Foto: Ilustracija

Porasle cijene nafte na međunarodnim tržištima

Cijene nafte na međunarodnim tržištima približile su se nivou od 72 dolara po barelu, potaknute stabilnim ekonomskim rastom u Kini i padom zaliha nafte u SAD-u.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 20 centi i iznosila je 71,92 dolara. Na američkom tržištu cijena nafte je porasla za 34 centa i iznosila je 64,79 dolara.

Cijene nafte su danas porasle nakon podatka o ekonomskom rastu od 6,4 posto u prvom tromjesečju u Kini, izvještava Anadolija.

Ova informacija je značajno umirila svjetska tržišta koja su očekivala slabiji ekonomski rast u toj zemlji.

Cijene u ovoj godini podupire i sporazum Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i partnera, uključujući Rusiju, o koordiniranom smanjenju opskrbe za 1,2 miliona barela dnevno.

Globalnu ponudu dodatno smanjuju sankcije SAD-a članicama OPEC-a, Venecueli i Iranu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.