Prijestonica smanjila dugovanja za milion eura
Sa usvajanja Izvještaja

Usvojen Izvještaj o radu gradonačelnika

Prijestonica smanjila dugovanja za milion eura

Skupština Prijestonice Cetinje usvojila je danas Izvještaj o radu gradonačelnika za 2018. godinu u kojem se, između ostalog navodi, i to da je lokalna uprava prema preliminarnim podacima Sekretarijata za finansije i ekonomski razvoj za godinu smanjila dugovanja za milion eura.

U izvještaju se navodi da "Prijestonica Cetinje nakon reprogramiranja kredita kod poslovnih banaka i sa uvećanjem prihoda od naplate poreza, redovno izmiruje zarade u bruto iznosu i sve obaveze prema Poreskoj upravi. U 2018. godini u potpunosti je isplatila ugovorena sredstva iz budžeta javnim preduzećima čiji je osnivač."

"Skupština Prijestonice Cetinje usvojila i odluku o kupovini dijela imovine Elektroindustrije Obod u stečaju, čime se stiču uslovi za nova zapošljavanja i za novi privredni razvoj grada. Kupovina Oboda predviđena je Programom razvoja Prijestonice Cetinje za 2019. godinu koji je usvojio Senat Prijestonice Cetinje, uz prethodno informisanje Skupštine Prijestonice Cetinje. Ovaj Program potvrdila je i Vlada Crne Gore", saopšteno je iz Prijestonice.

Oni su istakli da je procijenjena vrijednost imovine je 2,5 miliona eura, a novac za kupovinu obezbijeđen je dijelom iz Kapitalnog budžeta za ovu godinu, dok će ostatak biti planiran u budžetu za 2020.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan, se zahvalio na komentarima, kritikama i sugestijama.

"Doživljavam ih kao sastavni dio političke kulture i zajedničke težnje da unaprijedimo rad lokalne uprave i ostvarimo što bolje rezultate u korist građana. Prethodna godina za nas je bila izazovna, jer je trebalo pomiriti potrebu za finansijskom konsolidacijom i poboljšanjem javnih finansija, i istovremeno pratiti razvojne potrebe grada. Vjerujem da smo u mjeri mogućeg usaglasili ova dva zahtjeva koja se pred nas postavljaju kao trajni imperativ", kazao je Kašćelan.

"Činjenica je da smo, prema preliminarnim podacima Sekretarijata za finansije i ekononomski razvoj, uspjeli da za oko milion eura smanjimo dug Prijestonice Cetinje. To je, iz kojeg god ugla da posmatrate, veliki uspjeh i motiv da se nastavi započeto. Saglasiću se sa dijelom konstatacije da je pred nama mnogo posla, ali i podvući da je od marta do decembra vraćen milion u opštini gdje od 350 privrednih preduzeća, koja su predala završne račune, njih 200 zapošljava jednog radnika, a 102 preduzeća od dva do pet zaposlenih", saopštio je podatke koji govore o napretku prijestonice u prethodnoj godini.

On je podsjetio da Prijestonica Cetinje, nakon reprogramiranja kredita kod poslovnih banaka i sa uvećanjem prihoda od naplate poreza, redovno izmiruje zaradu u bruto iznosu i sve obaveze prema Poreskoj upravi.

"U 2018. godini Prijestonica Cetinje u potpunosti je isplatila ugovorena sredstva iz budžeta javnim preduzećima čiji je osnivač. Ističem i da neka od njih, bez obzira na isplaćena sredstva, nijesu ispoštovala zakon i izmirila obaveze za poreze i doprinose. Takav odnos nećemo tolerisati ma ko da je u pitanju. Već sam kazao da su za oko 14% povećani sopstveni prihodi i da je ostvarena ušteda u rashodima za 40%. Veliki teret za naš budžet bili su troškovi sudskih postupaka iz ranijeg perioda", kazao gradonačelnik.

"Najznačajniji projekat, koji je finalizovan u 2018. godini, je svakako završetak sanacije nesanitarnog odlagališta Vrtijeljka, za šta je utrošeno 1,8 miliona eura. Intenzivirani su radovi na fudbalskom stadionu, vrijednom gotovo devet miliona eura, čiji je ostvareni procenat realizacije prošle godine u odnosu na projektovano iznosio preko 90 odsto. Oko 360 hiljada eura izdvojeno je za sanaciju i opremanje objekata Biznis inkubatora", istakao je Kašćelan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.