Simović u Kući meda pustio u rad liniju za pakovanje: U partnerstvu sa pčelarima ostvarujemo značajne iskorake
Foto: MPRR

Danilovgrad

Simović u Kući meda pustio u rad liniju za pakovanje: U partnerstvu sa pčelarima ostvarujemo značajne iskorake

U Kući meda, u Danilovgradu, danas je obilježen početak rada najsavremenije linije za punjenje i pakovanje meda, vrijednosti oko 90 hiljada eura, čiju nabavku je finansirala Vlada Crne Gore kroz MIDAS projekat sa Svjetskom bankom, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja,

Time su kako se dodaje, stvorene pretpostavke da se na tržištu, posebno turističkom, nađe kvalitetan crnogorski med, upakovan na jedinstven način, u moderno dizajniranoj ambalaži, kao prepoznatljiv crnogorski proizvod.

"Instaliranjem linije za pakovanje meda zaokružen je proces planiranih prerađivačko - proizvodnih sistema u Kući meda. U prethodnom periodu,  nabavljena je i uveliko radi oprema za sterilizaciju i preradu voska, oprema za proizvodnju invertnog sirupa i linija za proizvodnju pogača, čime se značajno doprinijelo podizanju kvaliteta pčelarenja i unapređenju pčelarstva u Crnoj Gori", saopšteno je.

574864243793964859943372463047664174891008n

Liniju za punjenje i pakovanje meda zvanično je pustio u rad potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, zajedno sa predstavnicima Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore. Događaju je prisustvovala i predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović izrazio je zadovoljstvo zbog novog značajnog iskoraka u razvoju crnogorskog pčelarstva, kao i dosadašnjih rezultata postignutih u partnerstvu sa crnogorskim pčelarima. 

„Svaki susret sa vrijednim pčelarima je novo ohrabrenje i nova odgovornost. Ohrabrenje zbog vidljivih, konkretnih rezultata koje ostvarujemo u partnerskoj saradnji, i odgovornost da dogovaramo i realizujemo nove razvojne iskorake“, poručio je Simović.

On je kazao da će savremena linija za pakovanje, sa pratećom opremom, omogućiti potrošačima sigurnost pri kupovini crnogorskog meda provjerenog kvaliteta.

Iskazujući ohrabrenje ukupnim razvojnim iskoracima u sektoru pčelarstva, Simović je podsjetio da danas u Crnoj Gori ima oko 4.000 pčelara koji posjeduju sa više od 80.000 pčelinjih društava, što je rast za više od 50%  u odnosu na 2010. godinu kada je bilo manje od 2.500 pčelara sa oko 50.000 društava.

Ohrabrenje je, kako je kazao, i rast sredstava podrške pčelarstvu koja je u ovoj godini uvećana za 25% u odnosu na prošlu.

Simović je kazao da je zadovoljan i dinamikom realizacije ovogodišnjih pet javnih poziva u sektoru pčelarstva koji se odnose na bespovratnu podršku za mlade pčelare, nabavku voska, nabavku matica, nabavku nastavaka i nabavku opreme za seljenje košnica.

575329623793961393277056994439299068329984n

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore Radule Miljanić zahvalio se Vladi Crne Gore i Ministarstvu poljoprivrede na kontinuiranoj podršci koja iz dana u dan rezultira vidljivim razvojem ovog sektora.

„Ređajući zajedničke uspjehe ne znam šta bih izdvojio kao najveći rezultat. Da li je to jedinstvo pčelara ili naša zajednička energija kojom ostvarujemo ove rezultate ili su to rezultati vidljivi golim okom, kakav je objekat Kuće meda, sa svim sadržajima. Za sve nas, projekat otkupa i pakovanja crnogorskog meda ima posebnu važnost. Ovo je projekat koji će u velikoj mjeri unaprijediti crnogorsko pčelarstvo, prije svega kada je riječ o tržištu meda, ali i u dijelu proizvodnje, gdje očekujemo povećanje broja pčelinjih društava, veća ulaganja pčelara i unapređenje tehnologije pčelarenja“, kazao je Miljanić ističući da su u narednom periodu veliki izazovi koje će, kako je izrazio uvjerenje, mudro i partnerski uspješno realizovati.

Kako je istakao, najveću zaslugu za sve postignuto imaju partneri i prijatelji crnogorskih pčelara iz Ministarstva poljoprivrede, na čelu sa ministrom Simovićem.

Dalje aktivnosti na kontroli kvaliteta meda i zaštiti pčela

Potpredsjednik Simović današnju posjetu Kući meda iskoristio je da se ponovo sastane sa predstavnicima Upravnog odbora Saveza pčelarskih organizacija, kako bi se zajednički sagledala dinamika brojnih aktivnosti koje se sprovode u ovom sektoru i dogovorile dalje aktivnosti na planu njegovog unapređenja.

„Odgovornost koju zajedno preuzimamo nakon sastanka je realizacija nekoliko važnih projekata. Prije svega, izrada Atlasa medonosnog bilja, kao osnove za dalji razvoj crnogorskog pčelarstva, posebno sa aspekta stvaranja dodate vriejdnosti, kroz zaštitu oznaka kvaliteta. Takođe, treba nastaviti izradu Studije o strukturi proizvodnje meda, a sve to da bude osnova za Nacionalni pčelarski program“, kazao je Simović.

Na sastanku je ukazano na potrebu daljeg snaženja edukacije pčelara, kao važnog segmenta u bavljenju pčelarstvom, sa animiranjem što većeg broja mladih pčelara. Posebna pažnja, kako je istaknuto, biće na kontinuiranoj akciji kontrole kvaliteta meda na domaćem tržištu, kako bi to bila garancija bezbjednosti i zaštite interesa potrošača, a istovremeno, zaštite našeg, domaćeg, autohtonog crnogorskog meda od nelojalne konkurencije proizvoda koji nije med i ne odgovara parametrima kvaliteta i bezbjednosti hrane. U tom pravcu, Simović je najavio skori završetak realizacije projekta – nabavke savremene laboratorije za kontrolu kvaliteta meda koja će biti ustupljena jednoj instituciji u Crnoj Gori, od čega će pčelari imati benefite, kroz pouzdanost analiza i konkuretne cijene usluga.

Sve ove aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo, zajedno sa pčelarima, prema riječima potpredsjednika Simovića, garancija su „da će 4.000 crnogorskih pčelara nastaviti da se razvijaju, da će se njihov broj i dalje povećavati, da ćemo imati i sve veći broj mladih pčelara i da će potrošači imati u ponudi sve veće količine kvalitetnog i bezbjednog meda“.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.