Hrvatska uvodi rigorozne mjere za nesavjesne vozače: Za telefoniranje u toku vožnje 210 eura!
Foto: Ilustracija

Postavljaju se nove kamere

Hrvatska uvodi rigorozne mjere za nesavjesne vozače: Za telefoniranje u toku vožnje 210 eura!

Hrvatska će postavljanjem novih kamera za detektovanje brze vožnje na auto-putevima pokušati da stane na put bahatim vozačima.

Kamere će snimati i registarske tablice automobila pa će onima koji prebrzo voze kazne za prekoračenje brzine biti upućene na kućnu adresu.

Ovo je samo jedna od mjera koja se najavljuje ne bi li se stanje na hrvatskim putevima dovelo u red.

Od ljeta hrvatski vozači plaćaće i drastično veće kazne, a predviđeno je i privremeno oduzimanje vozila za sve one koji često ponavljaju prekršaje poput vožnje u pijanom stanju ili su više puta namjerno prošli kroz crveno svjetlo ili vozili brže od 50 kilometara koliko je dopušteno na pojedinim putevima.

Vozači kod kojih će biti izmjereno 1,5 promila alkohola, a to im neće biti prvi put, moraće da napuste vozilo koje će zaplijeniti policija dok sud ne donese konačno rješenje.

Između ostalog čak tri puta su uvećane kazne za korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje. Do sada je kazna iznosila 70 eura, a ubuduće će svi oni koji budu uhvaćeni kako telefoniraju ili šalju poruke platiti 210 eura.

Dvostruko je povećana i kazna za nekorišćenje sigurnosnog pojasa koja je do sada iznosila 130 eura, a ubuduće će biti 260 eura. I odbijanje testa za alkohol biće drastično kažnjeno sa 2.600 eura, a znatno se povećavaju i kazne za prekoračenje brzine.

Vozači koji urade teške prekršaje dobiće i šest kaznenih bodova, što vodi oduzimanju vozačke dozvole za najmanje šest mjeseci. I svi oni koji dva puta zaredom učine teži prekršaj ostaće bez vozače dozvole šest mjeseci.

Suprotni smjer

Za sve one koji će biti uhvaćeni kako voze u suprotnom smjeru, dosadašnja kazna od 1.300 eura povećava se na 2.600 eura, a 2.000 eura će se plaćati ako vozač ne dostavi podatke o onome ko je upravljao vozilom kada je napravljen prekršaj.

Izvor: Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.