Evo zašto treba svakodnevno da pijete sodu bikarbonu
Foto: Ilustracija

Čini čuda za vaše zdravlje

Evo zašto treba svakodnevno da pijete sodu bikarbonu

Soda bikarbona je veoma jednostavan preparat - sadrži samo natrijum bikarbonat koji je baza koja reaguje kada dođe u kontakt sa kisjelinom.

Reakcija proizvodi ugljen-dioksid. Natrijum bikarbonat je prirodna supstanca koja se nalazi u živim bićima.

Zadatak sode bikarbone je da održi nivo PH vrijednosti tamo gdje treba održati život. Zbog toga se soda bikarbona koristi kao terapija za mnoge bolesti:

5 razloga da počnete da pijete sodu bikarbonu

U čašu vode razmutite kašičicu sode bikarbone i tu tečnost popijte. Ovo je stari lijek koji se koristi za ublažavanje simptoma:

- artritisa,

- probavne smetnje,

- infekcije,

- gorušicu.

1. Soda bikarbona je antacid

Zbog toga što je antacid, soda bikarbona neutrališe kisjelinu u želucu. Ona će ublažiti žgaravicu, a pospješuje i podrigivanje koje će želudac osloboditi gasa i nadutosti.

2. Soda bikarbona obezbjeđuje tijelu idealnu PH vrijednost

Iako je kisjelina potrebna da se hrana vari, ipak previše kisjela sredina u vašem tijelu može da dovede od ozbiljnih bolesti kao što su artritis, osteoporoza i rak. Stoga je tu soda bikarbona koja tijelu vraća idealnu PH vrijednost, tj. bazira tijelo i sprječava razvoj ozbiljnih bolesti.

3. Soda bikarbona smanjuje upalu

Upala zglobova uzrokuje bol i stanja kao što su giht (mokraćna kisjelina se nakuplja u urinu, krvi i tkivima). Ovu upalu soda bikarbona odlično rješava.

4. Olakšava infekcije urinarnog trakta

Osim što treba da pijete mnogo vode i čaja od brusnice, soda bikarbona će pomoći da izliječite infekcije urinarnog trakta. Ona redukuje kisjelinu u urinu. Ako ste skloni infekcijama, pijte sodu bikarbonu razmućenu u vodi.

5. Daje tijelu energiju

Ako naprono vježbate, doći će do nakupljanja mliječne kisjeline u mišićima, a to uzrokuje bol i  umor. Da biste tijelu dali energiju u 4 čaše vode pomješajte četvrtinu kašičice sode bikarbone, 1 kašičicu morske soli i 2 kašike meda, i jednu kašiku soka od limuna. Pijte ovu tečnost tokom dana.

Potpuna detoksikacija i čišćenje tijela

Pomješajte 1 čašu vode, sok od 1 limuna i 1 kašičicu sode bikarbone. Ostavite da odstoji preko noći. Ujutru, na prazan stomak popijte ovaj sok, pa ponovite uveče prije spavanja.

Ovaj napitak će potpuno očistiti vaše tijelo.

Nemojte piti sodu bikarbonu ako:

- Bolujete od bolesti jetre, bolesti bubrega, visokog krvnog pritiska ili edema.

- Nemojte piti sodu bikarbonu ako ste trudni ili dojite.

- Ako uzimate ljekove na recept, posavjetujte se sa ljekarom oko ispijanja sode bikarbone.

- Djeca mlađa od 5 godina ne smiju piti sodu bikarbonu.

- Nemojte piti sodu bikarbonu na pun želudac i duže od 10 dana uzastopno.

Izvor: Stil.kurir.rs

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.