Makron: Obnova katedrale Notr Dam biće završena za 5 godina
Emanuel Makron, foto: AP

Makron: Obnova katedrale Notr Dam biće završena za 5 godina

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je u obraćanju naciji još jednom poručio da će katedrala Notr Dam, koja je pretrpjela ogromnu štetu u požaru, biti obnovljena te dodao kako je planirano da se to dogodi u narednih pet godina.

Naglasio je da je požar u čuvenoj katedrali uzdrmao sve građane Francuske kao i čitav svijet.

Posebno je pohvalio vatrogasce koji su, kako je rekao, rizikovali vlastite živote da bi ugasili požar.

"Požar u katedrali Notr Dam je pokazao da naša istorija nikada ne prestaje. Uvijek će biti ispita koje ćemo morati da položimo", kazao je Makron.

"Notr Dam ćemo da obnovimo i biće još ljepša", dodao je.

Dosad je iz svih dijelova svijeta donirano oko 688 miliona eura za obnovu pariske katedrale.

Požar u srednjovjekovnom simbolu Pariza i Francuske izbio je juče u 18:50 sati po lokalnom vremenu.

Vatrena stihija u potpunosti je uništila krov i 93 metra visoki toranj na katedrali. Više od 500 vatrogasaca učestvovalo je u gašenju požara i uz velike napore uspjeli su spasiti sjeverni toranj sa zvonom i glavni objekat katedrale.

Prizori vatre koja uništava katedralu na adi Sene u šoku je posmatrala francuska, ali i svjetska javnost. Za svega nekoliko sati na Tviteru je objavljeno više od 1,6 miliona poruka solidarnosti.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je požar u katedrali nazvao velikom tragedijom. 

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.