Vučić: Težak period pred Srbijom, traži se priznanje nezavisnosti Kosova
Aleksandar Vučić

Vučić: Težak period pred Srbijom, traži se priznanje nezavisnosti Kosova

Predsjednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pred Srbijom "užasno težak" period po pitanju Kosova i Metohije i da je jedino što se od Srbije traži da prizna nezavisnost Kosova.

Na sjednici proširenog sastava Izvršnog i Glavnog odbora SNS Vučić je rekao da će pritisci na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova biti sve veći.

"Pritisci će biti sve veći i žešći, biće puna nezavisnost bez podjela i bilo čega za Srbiju i to treba da budemo srećni ako nam ne odrede poseban tribunal za Srbe", kazao je Vučić,prenosi Beta.

On je dodao da poslednjih nedjelja u Beograd kod njega dolaze mnogi zvaničnici, zovu ga na sastanke na kojima insistiraju da Srbija uradi nešto da "odobrovolji Albance da ukinu takse" na uvoz srpske robe.

"Kada sam govorio da imamo šansu za kompromis proglašavali su me za izdajnika, a to nam je možda bila i poslednja šansa da napravimo kompromis. Danas nam taj kompromis više niko i ne nudi", rekao je on.

Vučić je dodao da će mnogi podržavati "različite unutrašnje elemente kako bi se smanjvala snaga srpske države, ne bi li se do tog cilja lakše i brže došlo".

"Pritisci su nikada veći, nema šta nisu radili Albanci protiv Srbije i Srba... Gotovo šest mjeseci čekamo da se smiluje medjunarodna zajednica da zamoli svoje čedo, da ukinu takse, ništa se nije dogdilo", kazao je Vučić.

On je najavio da će razgovarati sa svetskim zvaničnicima u narednom periodu, ali da Srbiju "ne čeka ništa dobro" na sastanku u Berlinu sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom.

"Jedino što očekujem kako traže početak i zahtjev za novim formatom i dijalogom gdje cilj treba da bude priznavanje Kosova gde Srbi ne treba da dobiju ništa. Tražiće od nas da uđemo u razgovore a da Albanci takse i ne ukinu", kazao je Vučić.

Vučić je poručio da on neće da razgovara bez ukidanja tih taksi.

"Po cijenu, ne onu koju treba da plati Srbija, već lično, neću prihvatiti da nastavimo bilo kakav razgovor bez ukidanja taksi šta god se dešavalo i kakvi god bili pritisci", poručio je Vučić.

On je dodao da će SNS uoči Đurđevdana (6. maja) , ako takse ne budu ukinute izaći sa "mjerama protiv Prištine", o kojima će biti odlučeno na posebnoj sednici Glavnog odbora SNS-a.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.