Politički analitičar: Takse su Haradinajev konj za opstanak na vlasti
Ramuš Haradinaj

Politički analitičar: Takse su Haradinajev konj za opstanak na vlasti

Nametnute sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije su "konj za borbu" premijera Kosova Ramuša Haradinaj za opstanak na vlasti.

To je izjavio politički analitičar Rasim Aljija za prištinski Zeri.

Aljija je to rekao komentarišući tvrdnju ministarstva za trgovinu da je "oko pola milijarde eura uvoza iz Srbije i nekoliko izvoznih proizvoda s Kosova" srušilo trgovinski bilans sa Srbijom u šta niko nije mogao da vjeruje da će se dogoditi jednog dana.

Prema tim tvrdnjama Priština je na tržište centralne Srbije plasirala tri puta više proizvoda nego što je bio plasman srpske robe na tržištu kosovske teritorije.

I sve to zahvaljujući nametnutoj sto odsto uvećanoj stopi na proizvode iz centralne Srbije, ali i odluke Beograda da Prištini ne uvede kontramjere.

"U političkom smislu, nametnute takse su konj za borbu premijera (Ramuša Haradinaja) da ostane na vlasti", rekao je Aljija. Prema njegovim riječima, Haradinaj će nastaviti da koristi nametnute takse na proizvode iz Srbije sve do trenutka kada više neće imati šta više da izvuče iz toga za upotrebu na unutrašnjem planu, dok mu na spoljnom planu to služi kao poluga za pregovore", rekao je Aljija.

Iako je, kako kaže, jasno da su uvećane takse uzdrmale odnose sa Prištini naklonjenim država, ne vjeruje da će to još dugo trajati. "Jer, na spoljnopolitičkom planu, sasvim je jasno da je odnos sa Sjedinjenim Državama i drugim partnerima Kosova uzdrman...", rekao je Aljija.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.