Đukanović: Crna Gora stoji uz Francusku u obnovi Katedrale
Foto:Getty images

Tragedija za Evropu

Đukanović: Crna Gora stoji uz Francusku u obnovi Katedrale

U čuvenoj katedrali Notr Dam juče je izbio veliki požar. Internetom su se proširile slike 850 godina stare građevine koja gori u plamenu. Riječi portparola katedrale "Sve gori, ništa neće ostati" pogodile su Francuze kojima je ovo jedan od najznačajnijih kulturnih i turističkih simbola.

Brojni svjetski lideri i zvaničnici su uputili poruke podrške i solidarnosti s Francuzima nakon velikog požara u pariškoj katedrali.

Riječi podrške uputio je i crnogorski predsjendik Milo Đukanović.

"Pozdravljam požrtvovanost svih koji su spasili Notr Dam od potpunog uništenja. Crna Gora stoji uz Francusku u obnovi Katedrale, jednog od simbola evropske kulture kojoj i Crna Gora pripada.”, objavljeno je na Twiter nalogu predsjednika Mila Đukanovića.

Šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović kazao je da je istinski tužan zbog zastrašujućih fotografija čuvene katedrale u plamenu.

"Crna Gora se solidariše sa francuskim narodom i svima onima koji su se borili da sačuvaju jedinstven primjer svjetske kulturne i istorijske baštine", naveo je Darmanović.

Premijer Španije Pedro Sančez je istakao da je požar u čuvenoj katedrali velika tragedija.

"To je tragedija za Francusku, ali i za Španiju i Evropu. Plamen uništava arhitektonsko zdanje staro preko 850 godina. Biće teško zaboraviti ovaj tužni momenat. Uz Francusku smo", napisao je Sančez na Twitteru.

Premijer Italije  Đuzepe Konte je takođe poručio da je ovaj požar pogodio sve Francuze, ali i sve Evropljane.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je istakla da osjeća duboku tugu zbog požara u katedrali Notr Dam, dodajući da su njene misli i misli njenog naroda uz prijatelje Francuze.

Predsjednik Austrije Aleksander Van der Belen je poručio da su građani Austrije u ovim teškim momentima uz Francusku i njene stanovnike te da nisu sami.

Britanski ministar vanjskih poslova Džeremi Hant je putem društvenih mreža takođe istakao da je požar u katedrali "srceparajući" te da šalje poruku podrške francuskom narodu.

Predsjednik Evropske Komisije Žan-Klod Junker je istakao da je ovo strašan momenat, naglasivši značaj solidarnosti s Francuskom.

"Dijelim osjećanja sa svakim Francuzom", poručio je Junker putem društvenih mreža.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.