Vatrogasci nakon 8,5 sati borbe ugasili požar u Notr Damu, Makron: Obnovićemo katedralu, to istorija traži od nas
Foto:Anadolija

Požar uoči Uskrsa

Vatrogasci nakon 8,5 sati borbe ugasili požar u Notr Damu, Makron: Obnovićemo katedralu, to istorija traži od nas

Požar u pariskoj katedrali Notr Dam stavljen je pod kontrolu u utorak oko 3 sata ujutro, nakon osam i po sati vatrene stihije. Jedan vatrogasac je teško povrijeđen.

Vatra, koja je buknula u ponedeljak uveče, brzo se razbuktala te je prvo izgorio toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i cijeli krov.

Vatrogasci su uspjeli da spriječe rušenje jednog od glavnih zvonika i pokušali da spasu vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela.

"Nastavićemo da pazimo na sve preostale džepove vatre i hladiti područja koja su još uvijek vruća, poput okvira drvenih greda", izjavio je portparol vatrogasne jedinice u ranim jutarnjim satima.

Francusko tužilaštvo saopštilo je da nije riječ o krivičnom djelu.

2019041523600030843592824Web

Foto:Anadolija 

Požar je gasilo više od 400 vatrogasaca, saopštila je pariska vatrogasna služba i dodala da je požar težak za gašenje.

2019041523600182443595711Web

Foto:Anadolija 

"Možemo da kažemo da je konstrukcija Notr Dam spasena u cjelini", izjavio je komandant vatrogasne brigade Žan-Klod Gale i dodao da je vatra stišana.

Civilna zaštita saopštila je da je nemoguće gasiti požar iz vazduha kako su to predložili mnogi Parižani, a i američki predsjednik Donald Tramp, jer bi to moglo da dovede do urušavanja cjelokupnog zdanja.

Gradske vlasti su navele da je posebna misija zadužena za spasavanje vrijednih umetničkih djela u katedrali.

2019041523600143743594762Web

"Najgore je izbjegnuto", izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron novinarima na mjestu događaja.

"Svečano mogu reći da je ovo katedrala koju ćemo svi zajedno ponovno izgraditi. To je sudbina Francuske i naš projekat u narednim godinama", rekao je Makron, koji je uvjeren da će mnogi dati doprinos i da će Notr Dam biti ponovno izgrađena.

"Zato što to Francuzi očekuju od nas i jer to istorija od nas traži. Jer je to naša sudbina", rekao je Makron u izjavi koju je dao u bilizini katedrale u centru Pariza.

Najavio je pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu katedrale, koja se smatra jednim od najboljih primjeraka francuske gotičke katedralne arhitekture.

Prizori vatre koja uništava katedralu na adi Seine u šoku je posmatrala francuska, ali i svjetska javnost. Za svega nekoliko sati na Tweeteru je objavljeno više od 1,6 miliona poruka solidarnosti.

20190415T182513Z1095822574RC12C29456B0RTRMADP3FRANCENOTREDAME

Foto:Reuters

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je požar u katedrali nazvao velikom tragedijom. On je kazao kako je Notre Dame bila ponos Francuske i obećao da će katedrala biti obnovljena.

Uzrok požara predmet je pokrenute istrage, a vatrogasci sumnjaju da je do požara došlo zbog renoviranja koje je bilo u toku.

Najavljeno je da će biti pokrenuta kampanja za prikupljanje pomoći za obnovu izgorjele katedrale, a ugledna francuska porodica Pinault već je najavila da će za te svrhe donirati 100 miliona eura.

Požar je izbio tokom nedelje uoči Uskrsa, dok vatrogasci smatraju da je vatra povezana s radovima renoviranja katedrale

Katedrala Notr Dame poznata je širom svijeta po veličini, jedinstvenosti i značaju za svjetsku arhitekturu. Zgrada, koja datira još iz 12. stoljeća i poznata je po klasičnom književnom djelu Viktora Ugoa Zvonar crkve Notre-Dame, svake godine privuče milione turista iz cijelog svijeta.

Trenutno su u toku bili radovi na renoviranju jednog dijela katedrale, a zbog njih su prošle sedmice izmještene bronzane statue. Za njenu obnovu je izdvojeno šest miliona eura.

.Oko 13 milona turista godišnje posjeti katedralu, u kojoj se svakodnevno služe mise.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.