Makron: Tužan sam večeras što gledam kako gori dio nas
Foto: EPA

"Ove strašne slike Notr Dama u požaru bole"

Makron: Tužan sam večeras što gledam kako gori dio nas

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je večeras da veliki požar koji je zahvatio parisku katedralu Notr Dam odnosi sa sobom dio svakog građanina Francuske.

"Tužan sam večeras što gledam kako gori dio nas", naveo je Makron na Tviteru po izbijanju požara, prenosi Asošiejted pres.

Makron je zbog požara odgodio planirano obraćanje naciji putem televizije i otišao do Notr Dama. On je trebalo da iznese svoje odgovore u vezi s nezadovoljstvom građana koji više mjeseci protestuju zbog njegovih politika.

Portparol njemačke kancelarke Angele Merkel izjavio je da je pariska katedrala Notr Dam bila "simbol Francuske i evropske kulture", prenio je Frans pres.

"Ove strašne slike Notr Dama u požaru bole. Notr Dam je simbol Francuske i naše evropske kulture. Mislima smo s francuskim prijateljima", naveo je kancelarkin portparol Štefen Zajbert na Tviteru.

Šef njemačke diplomatije Hajko Mas prethodno je na Tviteru napisao da je požar u katedrali "pogodio srca" Njemaca.

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je da je "jezivo gledati veliki požar u katedrali Notr Dam u Parizu" i iznio predloge za gašenje požara.

"Možda bi leteće cistijerne sa vodom mogle da budu upotrijebljene za gašenje požara. Mora se djelovati brzo", naveo je Tramp na Tviteru.

Generalna direktorka UNESCO Odre Azule navela je da će ta organizacija UN biti uz Francusku u procesu obnove katedrale koja predstavlja "neprocenjivo naslijeđe".

Gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je da London danas pati zajedno s Parizom.

"Srceparajuće scene iz katedrale Notr Dam u plamenu. London je danas u patnji s Parizom, i uvjek u prijateljstvu", naveo je Kan na Tviteru.

Katedralu Notr Dam u Parizu danas poslije podne zahvatio je ogroman požar u kojem se urušio toranj tog istorijskog zdanja, jednog od najposjećenijih spomenika u Evropi.

Požar je izbio tokom nedjelje uoči Uskrsa, dok vatrogasci smatraju da je vatra povezana s radovima renoviranja katedrale.

Gust dim izlazi iz zdanja koje je zahvaćeno impresivnim plamenom. Požar je prvo zahvatio potkrovlje i krov zdanja i širi se po konstrukciji. Potom se urušio toranj, kojeg su držala četiri stuba visine 93 metra.

Gradske vlasti su navele da je posebna misija zadužena za spasavanje vrijednih umjetničkih djela u katedrali.

Oko 13 milona turista godišnje posjeti katedralu, u kojoj se svakodnevno služe mise.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.