"Rusija nezadovoljna i dalje pokušava destabilizaciju"

Nema dileme da Rusija na Balkanu želi da ostvari još veći uticaj i da nije zadovoljna sadašnjim položajem, naročito nakon ulaska Crne Gore u NATO, smatraju sagovornici NoveM.

Saglasni su i da iza protesta, kako u Crnoj Gori, tako i regionu, stoje strane sile koje imaju podršku u pojedinim opozicionim strukturama. Nesumnjivo je da Rusija nije zadovoljna svojim tretmanom  i svojom pozicijom trenutno na Balkanu naročito nakon ulaska CG u NATO savez, smatraju sagovornici Nove M.

"Iz nekih nacionalističkih i klerikalistiočkih cenatara u Moskvi skoro svakodnevno dolaze izjave „zašto smo pustili Crnu Goru, to je greška, to bi trebalo da se poništi“ – kazao je urednik iz Dnevnih novina, Goran Popović.

"Mislim da u Crnoj Gori i dalje postoji to očekivanje da njena destabilizacija, ili barem osporavanje stabilnosti preko osporavanja Đukanovića usporava dalje integrisanje Crne Gore u NATO", poručio je politički analitičar Dušan Janjić.

I predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno je u intervjuu za AP izjavio da je jedinstvo evropske i posvećenost EU proširenju važnija nego ikad i poručio najvišim evropskim zvaničnicima „ Ne predajte nas Rusiji“ . Da je integracija u EU i te kako važna kako bi se naša zemlja zaštitila od uticaja stranih sila, saglasan je Popović. 

I danas postoje određene razlike u stavovima između EU i Moskve. EU još drži sankcije u odnosu na Moskvu. Tako da bi učlanjenjem u EU dodatno bio ojačana pozicija Crne Gore, iako je ona sada veoma jaka i stabilna, prostom činjenicom što je članica NATO-a. 

U CG postoje političke organizacije poput DF-a, koje su proruski orjentisane, i koje su, kako se prethodnih dana pokazalo i najveći finansijeri protesta koji su organizovani u glavnom gradu sedmicama unazad. To je dokaz i da u Crnoj Gori, kao i u zemljama regiona, iza protesta stoje strane sile, smatraju naši sagovornici.  

Znamo da u našoj državi postoje političke organizacije i pojedinci koje su i danas protiv toga sto smo mi postali članica NATO saveza i svaku priliku koriste da na neki način  proizvedu bilo kakvu vrstu nestabilnosti,  kako bi se eventualno smijenila aktuelna vlast  i redefinisale te odluke o članstvu CG u NATO. Dakle, to je fakat i sasvim je jasno da i iza ovih protesta koji su možda i nastali spontano i građanski su odmah stale neke politicke organizacije koje su instruirane sa stane – ističe Popović.

Kada su u pitanju Crna Gora i Srbija tu ima značajnog uticaja Istoka Rusije. Ja lično mislim da Rusija uspješno manipuliše dijelom pretesta, ili ljudi – saglasan je Janjić.

Janjić ipak vjeruje da će se u CG stvari odvijati drugačije nego u zemljama regiona, budući da se teško može naći zamjena za sadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.