Izgradnja autoputa ne može dovesti u pitanje stabilnost javnih finansija, završetak prve dionice u doglednom roku
Foto:Vlada CG

Premijer sa predsjednikom Državnog savjeta Kine

Izgradnja autoputa ne može dovesti u pitanje stabilnost javnih finansija, završetak prve dionice u doglednom roku

Završetak prioritetne dionice Autoputa Bar – Boljare bila je najvažnija tema današnjih razgovora sa predsjednikom Državnog savjeta Kine Li Kećijanga – rekao je premijer Marković u izjavi za javnost nakon razgovora vođenih u Dubrovniku na Samitu Kine i 16 država Centralne i Istočne Evrope.

„To je bila najvažnija tema današnjeg bilateralnog sastanka. Predsjednik Li Kećijang je jasno saopštio da je već dao instrukcije njihovoj kompaniji da završi prvu dionicu Autoputa u doglednom roku, i ne samo to, nego i da radovi budu izvedeni po najvišim mogućim standardima i u punom kvalitetu“, rekao je crnogorski premijer.

Dodao je da ni do sada nije bilo dileme, a da je ni nadalje nema da ovo nije samo komercijalni projekat između Vlade Crne Gore i kineske kompanije CRBC već da je to i projekat dvije države i dvije Vlade.

„Otvorili smo i mogućnosti za saradnju na nastavku radova, na sljedećim dionicama Autoputa, od Matešava do Andrijevice i od Andrijevice do Boljara. Jasno je saopšteno da su njihove kompanije zainteresovane da konkurišu na javnom pozivu za izvođače radova na te dvije dionice. Očekujem njihovo veliko interesovanje. Naravno, i interesovanje drugih kompanija“ – rekao je Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore je kazao da je njegov sastanak sa predsjednikom Državnog savjeta NR Kine bio veoma konstruktivan i da je bilo riječi i o kineskoj donaciji od pet miliona za rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari kao i o stvaranju preduslova za početak radova.

„Kina je takođe zainteresovana da nastavi saradnju sa Crnom Gorom i na drugim pitanjima, i u drugim sektorima, ne samo u infrastrukturi, već i u poljoprivredi, zelenoj ekonomiji, industriji i gradnji proizvodnih kapaciteta u Crnoj Gori“ – rekao je premijer Marković dodajući da su razgovori bili odlični, te da su naša očekivanja velika.

GetImage1

Upitan da prokomentariše stavove pojedinih evropskih zvaničnika, među kojima i komesara za proširenje i susjedsku politiku Johanesa Hana da investicije iz NR Kine nijesu dobrodošle i da mogu države dovesti u „dužničko ropstvo“ premijer Duško Marković je rekao da ne razumije takav pristup.

„Odgovornost za svaku investiciju, posebno kapitalnu investiciju u jednoj zemlji, i u Crnoj Gori, preuzima Vlada. Neće valjda komesar Han ili bilo ko u Evropi dovesti u pitanje da Crna Gora počne raditi svoj prvi autoput kao preduslov ukupnog razvoja i povezivanja ne samo regionalnog nego i evropskog. Mi smo potpuno svjesni i rizika koje ta investicija nosi, ali smo takođe i sposobni da odgovorimo finansijskim izazovima. Kao što znate u ove tri godine njih nije bilo. Taj autoput se finansira iz kredita Exim banke, ali i u iznosu od 15 odsto iz crnogorskog budžeta. Dakle, nema nikave dileme da ova investicija i način njenog finansiranja može dovesti u pitanje stabilnost naših javnih finansija“,rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

GetImage2

Premijer  je dodao da misli da u posljednje vrijeme vidimo i konkretne događaje tim povodom, da prestaje strah od kineskog investiranja ne samo u Crnu Goru nego i u Evropu. Kao ilustraciju je naveo da su se prije neki dan u Briselu sastali predsjednik Državnog savjeta  Kine i predsjednici Evropske komisije i Evropskog savjeta.

„Potpisana je zajednička izjava koja ide u pravcu dogovora o slobodnoj trgovini i investicijama koje podrazumijevaju fer i poštene odnose, transparentnost i nediskriminaciju. Dakle, nema straha od kineskih investicija, vjerujem ni za Evropu, a ni za Crnu Goru“ – zaključio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u izjavi za javnost nakon sastanka sa predsjednikom Državnog savjeta NR Kine Li Kećijangom.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.