Ženka bjeloglavog supa Dobrila iz Turske avionom vraćena u Srbiju (FOTO)
Foto:Anadolija

Ženka bjeloglavog supa Dobrila iz Turske avionom vraćena u Srbiju (FOTO)

Bjeloglavi sup Dobrila, zaštićena vrsta ptice, doletjela je danas avionom iz Turske na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", zahvaljujući saradnji vlasti Srbije i Turske.

Povratak ženke bjeloglavog supa iz Turske u Srbiju omogućen je zajedničkim naporima organizacija za zaštitu i očuvanje ptica iz Srbije i Turske, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Srbije i Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Turske.

Ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic izjavio je na konferenciji za novinare da je današnji događaj dokaz sve bolje saradnje Turske i Srbije.

"Shvatili smo da Dobrila ne može sama da se vrati u Srbiju, nego da mora da se vrati avionom i da je to dobra prilika da zamolimo avio-kompaniju Turkish Airlines da nam u tome pomogne. Zato sam veoma srećan što je naša operacija bila uspješna", izjavio je na beogradskom aerodromu, prenosi Anadolija.

Ambasador je naveo da će ptica biti prebačena u Specijalni rezervat prirode "Uvac", našalivši se da ukoliko ova ptica opet želi da se vrati u Tursku, tamo sledeći put može i duže da ostane.

"Dobrila, dobrodošla u Srbiju. Nadam se da ćeš se brzo oporaviti i adaptirati i da ćeš opet brzo letjeti na Uvcu", rekao je Bilgic na srpskom jeziku.

2019041223595763243509920Web

Foto:Anadolija 

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan zahvalio je Turskoj, ambasadoru na ličnom angažovanju, kao i svim institucijama obje zemlje, uključujući i avio-kompaniju Turkish Airlines na naporima da se ptica vrati u Srbiju.

"Na Uvcu imamo blizu 500 odraslih jedinki beloglavog supa, a Dobrila je jedna od njih, iako je još mlada", naveo je on.

Trivan je kazao da je ovaj povratak ptice dokaz da dvije prijateljske zemlje, koje su naizgled jako daleko, mogu da učine "nešto jako, jako značajno".

"Dobrila nam je pomogla da uspostavimo saradnju sa novim ministrom poljoprivrede i šumarstva u Turskoj i mi ćemo tu saradnju produbljivati", dodao je Trivan.

Dobrila, ženka bjeloglavog supa, pronađena je iznemogla 12. decembra 2018. godine u široj okolini grada Urfa na jugoistoku Turske, blizu granice sa Sirijom, nakon što je napustila matičnu koloniju koja se nalazi u Specijalnom rezervatu prirode "Uvac", jednu od najvećih gnezdećih kolonija ove vrste na Balkanu.

2019041223595763243509922Web

Foto:Anadolija 

Posredstvom Ambasade Turske u Beogradu, avio-kompanija Turkish Airlines obezbijedila je besplatan transport ptice iz Urfe do Istanbula, a zatim i do Beograda.  Turkish Airlines inače ima dugu istoriju u sprovođenju ovakvih akcija.

Ptica će nakon okončanja kontrole na graničnoj ispostavi, biti transportovana u Specijalni rezervat prirode "Uvac", gdje će određeno vrijeme boraviti u prihvatnoj volijeri radi stručnog praćenja i adaptacije, do sticanja uslova za povratak u prirodu.

Bjeloglavi sup je krupan lešinar koji naseljava Pirinejsko i Balkansko poluostrvo, djelove sjeverne Afrike, Malu Aziju, Kavkaz i jugozapadne djelove Azije. Stanarica je, ali mlade ptice dosta i daleko lutaju.

Bjeloglavi sup (Gyps fulvus) ima status strogo zaštićene vrste u Srbiji i zaštićen je međunarodnim ugovorima, poput Konvencije o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje faune i flore (CITES).

Ovo je treća ptica koja je vraćena iz Turske.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.