Za sprječavanje radikalizacije na internetu potrebne dugoročne aktivnosti na nacionalnom nivou
Sa radionice u Budvi

Radionica Savjeta za regionalnu saradnju

Za sprječavanje radikalizacije na internetu potrebne dugoročne aktivnosti na nacionalnom nivou

Društvene mreže bi u narednim godinama mogle da postanu glavni način radikalizacije na internetu, rečeno je na regionalnoj radionici o sprječavanju radikalizacije na internetu koja se održava u Budvi.

Radionicu su otvorili Nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma Crne Gore Dragan Pejanović i viši  savjetnik za pitanja bezbjednosti u Savjetu za regionalnu saradnju (RCC) Zoran Popov, koji su se saglasili da je radikalizacija koja dovodi do nasilnog ekstremizma i terorizma složena pojava i da su za njeno sprječavanje potrebni dugoročni, održivi napori kojima su obuhvaćeni svi relevantni akteri, različite politike i aktivnosti na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou.

„Evropska unija je veliku pažnju posvetila rješavanju radikalizacije na internetu, s obzirom da je internet jedan od glavnih alata koje savremene terorističke organizacije koriste za utvrđivanje, regrutovanje i obuku novih članova, te za komunikaciju i korišćenje raspoloživih podataka i prenos novca. U tom pogledu region Jugoistočne Evrope, na žalost, ne zaostaje za Evropskom unijom: više od 76% građana koriste internet, dok 40% njih koriste društvene mreže. Među onima koji koriste društvene mreže, većina su mladi ljudi,“ rekao je Popov i naglasio da je u nekim državama radikalizacija na internetu veoma rasprostranjena, naročito među mladima, dok procjene ukazuju na to da će to u narednim godinama postati glavni način radikalizacije.

„Region treba da djeluje i uloži dodatne napore, i to brzo, da se to spriječi,“ dodao je Popov.

Pejanović je rekao da je potreba za regulisanjem sadržaja na internetu i dalje jedan od glavnih izazova i istakao značaj pripreme strategije za razvoj protivargumentacije za korisnike interneta, posebno mlade koji su najranjivija grupa, kako bi postali otporniji na sadržaje koji podstiču radikalizaciju.

"Crna Gora je pripremila određene mjere za uvođenje kritičkog razmišljanja, koje su usmjerene konkretno na mlade. Ove mjere obuhvataju edukacije, radionice, sport i slično, i usmjerene su na povećanje skepticizma i kritički pristup sadržajima koje plasiraju ekstremisti“, kazao je Pejanović i dodao "da je za njihovo sprovođenje potrebno učešće svih grupa jednog društva, počevši od porodice, lokalne zajednice, civilnog društva, vjerskih zajednica, do akademske zajednice i medija.", rekao je Pejanović.

Uprkos nastojanjima da se spriječi i suzbije radikalizacija na internetu, portali sa protiv argumentacijom nisu uspjeli privući pažnju.

Kako su istakli učesnici radionice, među kojima su stručnjaci iz Jugoistočne Evrope i Evropske unije, detaljno razmatraju načine na koje treba primijeniti preporuke date na nacionalnom i regionalnom nivou u studiji koju je naručio Savjet za regionalnu saradnju za potrebe analize stanja u pogledu radikalizacije na internetu u regionu. 

Učesnici se takođe bave načinima na koje se internet koristi za radikalizaciju i pri tome nastoje da utvrde odgovore na različite aspekte radikalizacije na internetu, kao i razmotre trenutno stanje na nivou Evropske unije, uključujući i dobre prakse reagovanja na radikalizaciju na internetu.

"Radiće se i na definisanju aktivnosti na regionalnom nivou, posebno na Zapadnom Balkanu kao najugroženijem dijelu, kojima bi se dobre evropske prakse prenijele u region i odredio pravac za pojačanu saradnju između zemalja članica Evropske unije iz Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana.Odgovori na različite aspekte radikalizacije na internetu, kako su ih definisali stručnjaci na radionici, "biće sadržani u preporukama za djelovanje odgovarajućih organa vlasti na nacionalnom nivou u regionu.", saopšteno je iz RCCa.

Sprovođenje dogovorenih aktivnosti na Zapadnom Balkanu koje će uslijediti, realizovaće se putem Platforme za integrativno upravljanje unutrašnjom sigurnosti (IISG), čime će se omogućiti koordinirano, usklađeno i održivo djelovanje.

Radionicu su organizovali Savjet za regionalnu saradnju i Biro za operativnu koordinaciju rada službi bezbjednosti Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.