Pošta Crne Gore objavila poštansku marku
Poštanska marka "Prokletijski gušter"

Saradnja sa Prirodnjačkim muzejom

Pošta Crne Gore objavila poštansku marku "Prokletijski gušter"

Pošta Crne Gore danas publikuje poštansku marku "Prokletijski gušter". Marka je objavljena u okviru prigodnog izdanja "Fauna" koje sadrži i Koverat prvog dana, a autor idejnog rješenja je Zoran Popović, grafički dizajner iz Podgorice.

"Cijeneći posebnost i značaj ove rijetke vrste Pošta je, na prijedlog Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, izdanje "Fauna – Prokletijski gušter", uvrstila u Program prigodnih izdanja poštanskih maraka za ovu godinu", saopšteno je iz Pošta Crne Gore.

Prokletijski gušter(latinski naziv - Dinarolacerta montenegrina (Ljubisavljević, Arribas, Džukić & Carranza, 2007) je reliktna vrsta i stenoendemit Prokletija sa ograničenim rasprostranjenjem u oblasti Kuča u istočnom dijelu Crne Gore i sjeverozapadnom dijelu Albanije. Otkriven je 2007. godine, u okolini Bukumirskog jezera. Prokletijski gušter je planinska vrsta koja je za sada zabilježena na nadmorskim visinama od 1200 do 1700 metara. Živi na stijenama i kamenjaru uz rubove bukovih šuma ili unutar otvorenih šuma munike, često u blizini planinskih jezera i izvora.Pripada grupi malih guštera familije Lacertidae, ukupne dužine tijela do 18 cm.

Odlikuje se spljoštenim tijelom, dugom glavom sa izvučenom, zašiljenom njuškom, kao i tankim i dugim repom. Boja leđne strane tijela je tamno-siva, sivo-smeđa, maslinasta ili smeđa sa nepravilno raspoređenim tamnim mrljama, koje su često povezane u mrežastu šaru ili grupisane duž središnjeg dijela leđa.

Iz Pošte Crne Gore napominju da, "prigodno izdanje poštanskih maraka "Fauna" publikuju svake druge godine."

"Prethodnih godina su se na poštanskim markama ovog izdanja našli predstavnici bogatog svijeta naše faune: čaplja kašikara, flamingos, Apolonov leptir, crnogorski daždevnjak, školjka plastura, pelikan, kormoran, ukljeva, zetska mekousna pastrmka, sivi galeb, suri orao", istakli su u zajedničkom saopštenju iz Prirodnjačkog muzeja i Pošta Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.