Dalaj Lama izašao iz bolnice
Dalaj Lama

Dalaj Lama izašao iz bolnice

Dalaj Lama je izjavio da se osjeća "normalno, skoro normalno" po izlasku iz bolnice u Nju Delhiju, gdje je bio smješten zbog upale pluća.

Tibetanski duhovni vođa je dao izjavu za AP po izlasku iz bolnice u petak ujutro.

Hospitalizovan je u utorak nakon što je došao u glavni grad Indije na konsultacije s ljekarima.

On će se vjerovatno ove sedmice vratiti u Darmsalu, gradić na sjeveru Indije, gdje je njegovo sjedište nakon što je 1959. godine napustio Tibet poslije neuspješne pobune protiv kineske vladavine, prenosi Anadolija.

Dalaj Lama svake godine provede nekoliko mjeseci godišnje putujući svijetom, tokom kojih podučava budizmu i širi svijest o tibetanskoj borbi za veću slobodu u Kini. Prošle godine je napravio pauzu kako bi se posvetio zdravlju.

Kina ne priznaje tibetansku vladu u egzilu i od 2010. godine nije bilo dijaloga s predstavnicima Dalaj Lame. Zvanični Peking ga optužuje da traži odvajanje Tibeta od Kine. 

Dalaj Lama je negirao separatističke namjere i rekao je da zagovara autonomiju Tibeta i zaštitu budističke kulture u regionu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.