Kina će i dalje podržavati procese integracije Evropskoj uniji
Foto: Anadolija/Stipe Majic

Samit "16+1" u Dubrovniku

Kina će i dalje podržavati procese integracije Evropskoj uniji

Nakon završetka 8. sastanka na vrhu, samita "16+1" u Dubrovniku, kineski premijer Li i hrvatski premijer Plenković na zajedničkoj konferenciji za medije su poručili kako je ovaj sastanak ojačao bilateralne odnose između Kine i 17 država članica ove inicijative, ali i produbio odnose Kine s Evropskom unijom u globalu, javlja Anadolija.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je nadu kako će ovaj posjeta premijera Li Keqianga ojačati bilateralnu saradnju Hrvatske i Kine, ali i unapređenje kroz platformu "Kina+17", s danas pridruženom Grčkom čiji je premijer Aleksis CIpras posebno pozdravljen od učesnika samita.

Plenković je istakao brojne sporazume koji su potpisani sa članovima kineske delegacije, a koji će omogućiti konkretne investicije u Hrvatskoj te otvaranje hrvatskih privrednika prema Kini.

Hrvatski premijer je istakao kako zemlje srednje i istočne Evrope "ovim formatom pomažu razvoju odnosa Kine i EU-a, kao i razvoju globalnih odnosa" i inicijative "Jedan pojas jedan put".

Kineski premijer Li Keqiang sastanak s predstavnicima 17 država u Dubrovniku ocijenio je uspješnim.

"Ovaj sastanak pokazuje da smo ujedinjeni u multilateralnim odnosima, u želji da postignemo slobodnu trgovinu. Saradnja između Kine i zemalja srednje i istočne Europe je višeregionalna i prekogranična", kazao je Li.

Svrha saradnje Kine s ovim zemljama ima za cilj promovisanje pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO) o slobodnoj trgovini i kako bi se na održiv način razvijao razvoj trgovine te međunarodna saradnja u cilju privrednog rasta, poručio je kineski premijer.

"Ovaj mehanizam važan je dio i koristan dodatak saradnje između Kine i Evropske unije", ocijenio je premijer Li.

XDB1084112019100416

Foto: Li i Plenković

Istakao je kako se 9. aprila sastao u Briselu s predstavnicima EU, gdje je postignut konsenzus o nastavku saradnje te kako je ovaj dubrovački samit nastavak tog postignuća.

"Jasno smo dali do znanja da ćemo se bazirati na pristupu u kojem tretiramo jedni druge s otvorenošću, transparentnošću da ćemo zajedno raditi i sarađivati, oslanjajući se na načela tržišta, na stvaranju projekata za našu obostranu korist te nastaviti saradnju", kazao je Li.

Sa hrvatskim i bugarskim premijerom, kineski premijer Li je pokrenuo Centar globalnog partnerstva koji će omogućiti kineskim preduzećima da bolje razumiju zakone, regulativu i pravila Evropske unije, ali i zemalja srednje i istočne Evrope, kao i obrnuto.

"Kada radimo u EU, mi poštujemo pravila i standarde EU, a na taj način se odnosimo i prema zemljama srednje i istočne Evrope te zajedno želimo doprinositi slobodnoj globalnoj trgovini i podsticati multilateralne odnose", kazao je Li.

Li je pozdravio Grčku kao punopravnu članicu ovog samita koji postaje "17+1".

"Mi smo uvjereni da ćemo sa drugim zemljama srednje i istočne Evrope, kao i s onima koje će tek postati članice Evropske unije, ova inicijativa pomoći u jačanju odnosa Kine i Evropske unije", poručio je Li.

Naglasio je kako će Kina i dalje podržavati procese integracije Evropskoj uniji te najavio kako će dogodine biti domaćin ovog samita.

Ukupno je pristiglo 16 premijera i to: sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev, crnogorski premijer Duško Marković, češki premijer Andrej Babiš, mađarski premijer Viktor Orban, presjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, estonski premijer Juri Ratas, bugarski premijer Bojko Borisov, premijerka Rumunije Viorica Dancila, slovački premijer Peter Pellegrini, slovenski premijer Marjan Šarec, srbijanska premijerka Ana Brnabić i albanski premijer Edi Rama, poljski premijer Mateusz Morawiecki te češki predsjednik Miloš Zeman te pridruženi član, grčki premijer Aleksis Cipras.

Danas je održan i 9. poslovni forum na kojem se sastalo oko 1.000 privrednika iz država koje učestvuju na ovom samitu.

Kineski premijer Li proveo je četiri dana u Republici Hrvatskoj gdje se sastao u Zagrebu s predstavnicima državnog vrha, potom učestvovao na otvaranju dionice izgradnje Pelješkog mosta i na kraju na samitu "16+1".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.