Prošle sedmice u Mojkovcu otkrivena bespravna sječa šuma
Sa održanog sastanka

Već se vide rezultati tima za suzbijanje ovih aktivnosti

Prošle sedmice u Mojkovcu otkrivena bespravna sječa šuma

Kordinacioni tim suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu koji je prošle sedmice započeo intenzivne aktivnosti bazirane na međuresorskoj saradnji u cilju efikasnijeg djelovanja u borbi protiv ovih pojava, već daje rezultate.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoje, tokom prošle sedmice na području Mojkovca otkrivena je bespravna sječa većeg obima - preko 100 m3 tehničkog drveta, koje je bilo dopremljeno do lokalnog prerađivačkog pogona, bez dokumentacije o porijeklu proizvoda. To je, između ostalih, bio povod za održavanje sjednice u Mojkovcu.

Oni su podsjetili da je cilju "efikasnije borbe sa svim vidovima bespravnih aktivnosti u šumarstvu, Vlada na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, na sjednici 21. marta usvojila Akcioni Plan za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu i formirala međuresorsko Koordinaciono tijelo."  U sastavu tog tijela su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Uprave za šume, predstavnici Uprave policije, Vrhovnog državnog tužilaštva, Uprave za inspekcijske poslove, Uprave carina,  Poreske uprave, kao i predstavnik nevladinog sektora.

Na sastanku kojim je predsjedavao državni sekretar za šumarstvo i drvnu industriju dr Milosav Anđelić predstavljeni su prvi rezultati na suzbijanju bespravnih aktivnosti. Sjednici je prisustvovao i predsjednik Opštine Ranko Mišnić.

Kada je riječ o navedenom slučaju otkrivanja bespravne sječe na području te opštine, saopšteno je da su "u postupak uključeni inspekcijski organi, odjeljenje privrednog kriminaliteta, te osnovno tužilaštvo iz Bijelog Polja. Sva relevantna dokumentacija je prikupljena i predmet je ustupljen tužiocu kako bi se  počinilaci ovog djela procesuirali."

Za 134 preduzeća sa jednim radnikom donijeta rješenja o prinudnoj naplati potraživanja

Kako je i najavljeno, Koordinacioni tim posebnu pažnju posvetiće "kontroli preduzeća korisnika šuma, prvenstveno sa aspekta njihovog zakonitog poslovanja, ažurne dokumentacije i izmirenih obaveza prema zaposlenim i državi, posebno u onim preduzećima koja imaju po jednog zapolenog."

"Prethodnom analizom utvrđeno je da je ostvareni prihod 202 preduzeća koja imaju prijavljenog samo jednog radnika u 2018. godini iznosio  4.649.462 €. Na dan 10. april 2019. godine obaveze ovih preduzeća po osnovu neplaćenih poreza iznosile su 1.851.302 €", saopšteno je iz Ministarstva.

Nadležni organi su, kako je saopšteno, reagujući na uočene pojave u periodu između dvije sjednice Kordinacionog tima, izvršili kontrole u ovoj kategoriji preduzeća. "Kontrolisano je 134 preduzeća i tim povodom su donijeta rješenja o prinudnoj naplati potraživanja. Kontrole inspekcijskih organa u vezi kontrole rada na crno u ovim preduzećima je u toku."

Oni navode da je Uprava za šume "analizirala informaciju vezanu za zaštitu šuma na području opštine Kolašin, koja je određena kao pilot oblast, i u tom pravcu su data konkretna zaduženja za monitoring svih koncesionih ugovora i preduzeća korisnika šuma na terenu, a prvenstveno sa aspekta njihovog zakonitog poslovanja, ažurne dokumentacije i legalnosti sječe."

"U cilju eliminisanja sivog tržišta, pojačaće se kontrola svih drvoprerađivačkih kapaciteta, s obzirom na informacije o postojanju neregistrovanih pogona, posebno u pograničnim područjima", saopšteno je na sastanku.

Današnjem sastanku prethodilo je usvajanje Protokola kojim su "definisani principi međusobne saradnje uključenih institucija, kao i civilnog sektora."

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.