Crna Gora i BiH lideri na tabeli trećeplasiranih selekcija
ilustracija

Kvalifikacije za rukometni EURO 2020

Crna Gora i BiH lideri na tabeli trećeplasiranih selekcija

Tri rukometne reprezentacije iz regiona trenutno zauzimaju vodeće pozicije na tabeli trećeplasiranih u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo rukometaša, koje će se 2020. godine održati u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Crna Gora i Bosna i Hercegovina su lideri sa po dva boda i identičnom gol razlikom minus četiri, s tim što su “đetići“ postigli više pogodaka. Na trećem mjestu je Srbija, koja ima jedan bod, sinoć osvojen u duelu sa velikim rivalom Hrvatskom.

Prema propozicijama takmičenja Evropske rukometne federacije (EHF) na EURO 2020, prvi na kojem će učestvovati 24 tima, plasiraće se po dvije prvoplasirane selekcije iz svake od osam kvalifikacionih grupa, te četiri najbolje trećeplasirane, javlja Anadolija.

Kada je u pitanju poredak trećeplasiranih reprezentacija važno je istači činjenicu da će se prilikom pravljenja tabele u obzir uzimati samo rezultati ostvareni u duelima sa prvoplasiranom i drugoplasiranom ekipom u grupi. Prema sadašnjem stanju trijumf BiH na gostovanju u Bjelorusiji mogao bi jako puno značiti izbranicima Bilala Šumana, kao i Crnoj Gori trijumf nad aktuelnim svjetskim šampionom i olimpijskim pobjednikom Danskom. Slična je, za sada situacija sa Srbijom, koju je bod protiv Hrvatske potpuno vratio u igru za odlazak na Evropsko prvenstvo. 

Zanimljivo nakon tri kola sve reprezentacije nastale raspadom bivše SFR Jugoslavije blizu su plasmana na evropsku smotru, jer su Hrvatska, Slovenija i Sjeverna Makedonija među dvije prvoplasirane selekcije u svojim grupama. Čak se i Kosovo može nadati odlasku na EURO 2020, nakon što su na domaćem parketu senzacionalno savladali Izrael. No, do kraja je još tri kola i puno toga se može promijeniti, navodi Anadolija.

BiH u preostala tri kola ima dvije domaće i jednu gostujuću utakmicu. Prva na redu je u nedjelju protiv Finske u tuzlanskom Mejdanu. Pobjeda u tom ogledu bh. tim bi dovela na samo korak od EP. Praktično bi ih samo čudo i senzacionalni rezultati u zadnja dva kola u ostalim grupama mogli spriječiti da po prvi put zaigraju na smotri najboljih evropskih rukometaša. Uz to, BiH će u petom kolu, u junu ove godine, ugostiti Bjelorusiju, pa bi pobjedom mogla osigurati jedno od prva dva mjesta. U posljednjem kolu Šumanovi izabranici gostovaće Češkoj, koja je u prvom duelu oktobra prošle godine slavila u Tuzli sa 25:20.

Crna Gora je nakon dva loša izdanja na otvaranju kvalifikacija, remija kući sa Farskim Ostrvima i poraza u Ukrajini, napravila sjajan posao senzacionalnom pobjedom nad Danskom. Sada su “lavovi“ u odličnoj poziciji. Do kraja kvalifikacija čeka ih gostovanje Danskoj i Farskim Ostrvima, te duel na domaćem terenu sa Ukrajinom. Realno je da mogu osvojiti četiri boda, čime bi samo nekim čudom mogli propustiti EURO 2020.

Srbija je remijem sa Hrvatskom izuzetno poboljšala šanse za plasman. Izabranici Nenada Peruničića do kraja kvalifikacija čeka ogled sa Hrvatskom u Zadru, a onda u junu gostovanje Belgiji i domaći susret sa Švajcarskom. U dva posljednja susreta Srbijanci su, relano gledajući favoriti, a sa osvojena četiri boda vjerovatno bi bili među učesnicima EP.

Evropsko prvenstvo u Austriji, Švedskoj i Norveškoj igraće se od 9. od 26. januara 2020. godine. 

 - Tabela trećeplasiranih selekcija –

1. Crna Gora 2          1          0          1          56:60  2

2. BiH            2          1          0          1          50:54  2

3. Srbija         2          0          1          1          49:54  1

4. Holandija   2          0          0          2          51:56  0

5. Poljska      2          0          0          2          42:51  0

6. Turska       2          0          0          2          49:64  0

7. Rumunija   2          0          0          2          34:52  0

8. Italija          2          0          0          2          42:64  0

- Parovi četvrtog kola –

Grupa “1“: Njemačka – Poljska (13. april), Izrael – Kosovo (14. april).

Grupa “2“: Hrvatska – Srbija, Švajcarska – Belgija (obje utakmice 14. aprila).

Grupa “3“: Turska – Grčka, Sjeverna Makedonija – Island (obje 14. aprila).

Grupa “4“: Letonijaf – Estonija, Slovenija – Holandija (obje 14. aprila).

Grupa “5“: BiH – Finska, Bjelorusija – Češka (obje 14. aprila).

Grupa “6“: Litvanija – Rumunija, Francuska – Portugal (obje 14. aprila).

Grupa “7“: Mađarska – Rusija, Slovačka – Italija (obje 14. aprila).

Grupa “8“: Farska Ostrva – Ukrajina, Danska – Crna Gora (obje 13. aprila).

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.