Uspjeh Crne Gore dragocjen za širi region od Zapadnog Balkana
Ivanović u Ljubljani

Ivanović u Ljubljani: Uspješna saradnja Crne Gore i Slovenije

Uspjeh Crne Gore dragocjen za širi region od Zapadnog Balkana

Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane, Ivica Ivanović, boravi u radnoj posjeti Ministarstvu odbrane Republike Slovenije, povodom bilateralnih konsultacija sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane Ministarstva odbrane Republike Slovenije, Alešom Mišmašem.

Ivanović se sastao i sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane Republike Slovenije, Klemenom Grošeljem.

D38rwd5WAAAj3aj

Ivanović i Grošelj

Razmijenjeni su stavovi o političko-bezbjednosnoj situaciji u regionu i konstatovana neophodnost zajedničkog djelovanja i jedinstvenog odgovora cjelokupne međunarodne zajednice na kompleksne bezbjednosne izazove sa kojima se suočavaju region i Alijansa, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ivanović se zahvalio na kontinuiranoj podršci Republike Slovenije u ostvarivanju strateških spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore, posebno ukazujući na reformu sistema odbrane, regionalnu saradnju i angažovanje Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama. Ivanović je istakao značaj veoma uspješne saradnje u oblasti politike i planiranja odbrane, zajedničkih obuka, a posebno saradnje vojski dvije zemlje. 

Grošelj je izrazio zadovoljstvo izvanrednim bilateralnim odnosima dvije zemlje u oblasti odbrane, ističući da iskustvo Crne Gore, njen ulazak u NATO i odlična pozicija na putu ka EU predstavljaju fantastičan uspjeh i dragocjeni su za širi region od Zapadnog Balkana.

D38rweAXkAAYcly

Ivanović i Mišmaš

Rukovodioci Direktorata za politiku i planiranje odbrane dva ministarstva Ivanović i Mišmaš zaključili su da je saradnja u 2018. godini bila veoma intenzivna i da je visok procenat realizacije bilateralnog Plana u oblasti odbrane. 

"Politički direktori su se osvrnuli i na aktuelna politička dešavanja u regionu i Evropi, na bilateralnu saradnju dvije države u oblasti odbrane, sa posebnim akcentom na nastavak saradnje u okviru Pojačanog isturenog prisustva (eFP, enhanced Forward Presence), u Letoniji, kao i na dalje unaprjeđivanje saradnje vazduhoplovstava i mornarica dvije zemlje.

Razgovori su bili posvećeni nastavku političkog dijaloga i jačanju bilateralne i regionalne saradnje u odbrambenoj i bezbjednosnoj sferi, u okviru regionalnih inicijativa poput DECI inicijative i Američko jadranske povelje (A-5), posebno kroz zajedničko učešće u vojnim vježbama i u međunarodnim misijama i operacijama", saopšteno je iz Ministarstva.

Ivanović je informisao sagovornike o strateškim planovima razvoja Ministarstva odbrane Crne Gore, aktuelnoj međunarodnoj i saradnji sa NATO strukturama, doprinosu Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti, strateškom planiranju i razvoju ljudskih resursa u crnogorskim odbrambenim strukturama.

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Ministarstva odbrane Republike Slovenije, Aleš Mišmaš, apostrofirao je značaj bliske saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane, koja umnogome doprinosi stabilnosti regiona, naglašavajući da Crna Gora može računati na Sloveniju kao pouzdanog partnera u svim oblastima, te da je današnji susret prilika za definisanje smjerova i jačanja dalje saradnje. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.