Afera Telekom: Obradović i Ivanović negirali krivicu
Ivanović i Obradović

Terete se za zloupotrebu službenog položaja

Afera Telekom: Obradović i Ivanović negirali krivicu

Bivši čelnici Telekoma Crna Gora Oleg Obradović i Miodrag Ivanović, optuženi za zloupotrebu položaja tokom privatizacije kompanije, negirali su krivicu i izvršenje krivičnog djela koje im se stavlja na teret.

Oni su danas, na ročištu u Višem sudu u Podgorici, kazali da neće odgovarati na pitanja tužioca iz principijelnih razloga.

Obradović je, iznoseći svoju odbranu, naveo da medijska haranga na njega traje 14 godina.

„Do optužnice nije trebalo da dođe, ali kada je već došlo, vjerujem da će postupak dokazati da sam u pravu“, rekao je Obradović.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv Obradovića i Ivanovića, koji se terete za zloupotrebu položaja, odnosno da su tokom privatizacije Telekoma iz te kompanije izvukli 2,3 miliona eura kroz fiktivni ugovor sa kompanijom Rawleing o analizi regionalnog tržišta telekomunikacija.

SDT ih tereti da su krivično djelo počinili u periodu od 27. oktobra do 28. decembra 2005. godine.

"Po prethodnom dogovoru i zajedno kao odgovorni u privrednim društvima i to Ivanović kao izvršni direktor preduzeća Monet, a Obradović kao predsjednik Odbora direktora preduzeća Telekom Crna Gora, s umišljajem, svjesni svoga djela čije izvršenje su hjeli i znajući da je njihovo djelo zabranjeno, zloupotrijebili svoje službene položaje u pogledu raspolaganja tuđom imovinom i time drugome pribavili protivpravnu imovinsku korist, a preduzećima Monet i Telekom Crna Gora nanijeli štetu", piše u optužnici.

U optužnici se dodaje da su oni 27. oktobra 2005. godine, sa preduzećem Rawleing Trading iz Londona zaključili ugovor o pružanju konsultantskih usluga, kojim je navodno to preduzeće obavezano da izvrši procjenu trenutne situacije u sektoru telekomunikacija u jugoistočnoj Evropi.

U optužnici je objašnjeno da je sa računa Moneta preduzeću Ravling najprije preneseno 460 hiljada, a zatim i 1,84 miliona EUR, iako ta kompanija nije obavila ugovorene obaveze.

Izvor: Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.