Asanž proglašen krivim, prijeti mu maksimalna kazna
Foto: Rojters

Asanž proglašen krivim, prijeti mu maksimalna kazna

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž proglašen je pred sudom u Vestminsteru krivim, zbog kršenja uslova za puštanje uz kauciju.

Za to mu je zaprijećena zatvorska kazna od 12 mjeseci.

Maksimalna zatvorska kazna koja može da se izrekne u tom sudu iznosi 12 mjeseci, napominje Rojters.

Sudija je rekao da će Asanž ponovo biti izveden pred sud 12. juna, kada će se razmatrati zahtjev SAD-a za njegovo izručenje.

Asanž, koji je danas uhapšen u Ambasadi Ekvadora u Londonu, izjasnio se prethodno da nije kriv za to što se nije predao sudskim organima.

Osnivač Vikiliksa pojavio se na sudu u Londonu jer se tamo razmatra zahtjev SAD-a za njegovo izručenje zbog krivičnih prijava za objavljivanja više desetina hiljada tajnih vladinih dokumenata.

Advokat koji predstavlja američku administraciju izjavio je da je Asanž uhapšen na osnovu dva naloga - prvo zato što se nije pojavio pred sudom, a drugo zato što je uzvikivao: "Ovo je nezakonito, ne idem!"

Asanžov advokat je istakao da on nije imao šanse da se brani pre ukidanja azila i da je prvobitni sudija u tom slučaju bio pristrasan.

Asanž je, po dolasku u sud, pozdravio svoje pristalice koji su zauzelii javnu galeriju u vestminsterskom sudu i pokazao im podignut palac. On je, obučen u crno odijelo i "polo" majicu, mirno sjedio i čitao knjigu Gora Vidala, američkog književnika koji je bio poznat po oštroj kritici politike SAD-a, dok je čekao svoje advokate.

Asanž je uhapšen pošto mu je vlada Ekvadora ukinula azil.

Predsjednik Ekvadora Lenin Moreno rekao je da je njegova zemlja ukinula azil Asanžu nakon što je on više puta prekršio međunarodne konvencije.

U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga tereti za seksualno zlostavljanje.

Asanž negira optužbe i strahuje da će ga Švedska predati vlastima SAD-a kako bi se suočio sa njihovim optužbama za objelodanjivanje vojnih i diplomatskih 

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.