Ovo su odluke Vlade sa današnje sjednice
Foto: Vlada CG

Ovo su odluke Vlade sa današnje sjednice

Vlada Crne Gore je na 117. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković usvojila Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade Crne Gore za I kvartal 2019. godine.

Ukupna realizacija Programa rada Vlade za I kvartal 2019. godine iznosi 85,3 odsto, dok se većina preostalih obaveza nalazi u završnoj fazi obrade ili usaglašavanja sa Evropskom komisijom.

"Realizacija obaveza iz Programa rada Vlade za I kvartal 2019. godine u nadležnosti Komisije za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku je 95,5 odsto, dok je realizacija obaveza iz nadležnosti Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem 76,5 odsto", saopšteno je iz Vlade.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji zaključaka Vlade Crne Gore za 2018. godinu. Procenat realizacije zaključaka u prethodnoj godini je 88,9 odsto.

U raspravi je iskazano zadovoljstvo stepenom realizacije zaključaka u prethodnoj, kao i obaveza predviđenih Programom rada Vlade u prvom kvartalu tekuće godine.

Kako se dalje navodi, u cilju efikasnijeg vođenja finasijskih istraga, kao i preciziranja i usaglašavanja pojedinih odredbi, utvrđen je Predlog zakona o izmjenama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

U diskusiji je istaknuto da ovaj Zakon predstavlja snažno oružje u borbi protiv kriminala, pod uslovom da se koristi uz visoku stručnost i profesionalni integritet svih koji ga primjenjuju.

Vlada nije prihvatila Amandman na predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore (predlagač poslanik Andrija Popović).

Usvojen je Treći polugodišnji izvještaj o realizaciji mjera iz Akcionog plana za implementaciju Strategije reforme pravosuđa za period 2017-2018.

"Od ukupno 158 predviđenih aktivnosti realizovano je 12 – 8 odsto, u kontinuitetu se realizuje 130 aktivnosti, odnosno 82 odsto, djelimično je realizovano 9 ili 6 odsto, a 7 aktivnosti – 4 odsto je nerealizovano. Budući da je ovaj izvještaj posljednji Izvještaj o realizaciji aktivnosti iz Strategije reforme pravosuđa 2014-2018, izraženo je zadovoljstvo stepenom realizacije aktivnosti i zaduženi su organi nadležni za realizaciju mjera iz Akcionog plana da sprovedu sve preostale aktivnosti", navodi se u saopštenju. 

Vlada je usvojila Informaciju o prijedlogu Ugovora o dugoročnom zajmu u iznosu od 19.000.000 eura između Kineske razvojne banke i Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore A.D. i dala saglasnost na tekst Ugovora.

Iz Vlade su istakli da će iznos od 19.000.000 eura biti usmjeren preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima, a namijenjen je za podršku likvidnosti crnogorske privrede – klijenata Investiciono-razvojnog fonda.

Vlada je usvojila Informaciju o prijedlozima ugovora koji se realizuju u okviru druge faze „Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama" i prihvatila Ugovor o pružanju konsultantskih usluga za projekat „Razvoj softvera za proračun energetskih karakteristika zgrada" i Aneks Ugovora o izvođenju radova na objektima iz klastera V, kojim se rok za završetak radova na Zavodu Komanski most, zbog objektivnih razloga, produžava sa 150 na 210 dana.

"Realizacijom „Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama – faza ll“ obuhvaćena je primjena mjera na odabranim obrazovnim i socijalnim ustanovama i administrativnim objektima, kao i prateće mjere: nabavka softvera za proračun energetskih karakteristika zgrada, uspostavljanje sistema za monitoring potrošnje energije, sistema za energetski menadžment i sl. Za implementaciju Programa obezbijeđena su sredstva od 20 miliona eura iz kredita KfW banke i donacija od 2,7 miliona, a vrijednost ugovorenih i izvedenih radova na objektima iz druge faze iznosi 11,6 miliona eura, zaključije se u saopštenju Vlade.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.