CG nastavlja odgovorno da sprovodi politike Alijanse u cilju jačanja kolektivne odbrane
Ilustracija

Ivanović na sastanku NATO političkih direktora u Briselu

CG nastavlja odgovorno da sprovodi politike Alijanse u cilju jačanja kolektivne odbrane

Crna Gora će nastaviti odgovorno da sprovodi politike Alijanse i na taj način doprinosi efikasnosti i implementaciji aktivnosti koje Alijansa sprovodi u cilju jačanja kolektivne odbrane, saopštio je generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane, Ivica Ivanović na sastanku NATO političkih direktora koji je održan u sjedištu NATO-a, u Briselu, a kojim je predsjedavala zamjenica generalnog sekretara NATO-a, Rouz Gotemoler.

Politički direktori analizirali su stepen spremnosti Alijanse kada je u pitanju suočavanje sa izazovima koji mogu doći iz svih strateških pravaca, a u cilju daljeg unapređenja sposobnosti saveznica da pruže pravovremen i uvezan odgovor na sve potencijalne prijetnje, budući da NATO ostaje čvrsto posvećen zaštiti teritorije i stanovništva svih članica, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

U tom pravcu, u proteklom periodu ostvaren je kako je saopšteno značajan napredak i na planu unapređenja procesa donošenja odluka u slučaju eventualnih kriza, kako bi Alijansa mogla brzo i efikasno da okupi i angažuje obučene, spremne i opremljene snage, što ujedno predstavlja konkretan doprinos konceptu odbrane i odvraćanja.

Konstatovano je i da su saveznice pokazale jedinstvo i odlučnost kada je u pitanju sprovođenje politika Alijanse, čime se šalje jasna poruka da NATO ostaje posvećen osiguranju bezbjednosti i međusobne povezanosti cjelokupne transatlantske zajednice.

Ivanović je naglasio važnost odlučnog pristupa svih saveznica kada je u pitanju jačanje snaga i sposobnosti saveznica, s obzirom da na taj način NATO pokazuje spremnost na kontinuirano prilagođavanje strukture i načina funkcionisanja u skladu sa savremenim bezbjednosnim izazovima.

Takođe, Ivanović je, govoreći o značaju intenziviranja saradnje NATO i EU, naglasio da je u narednom periodu potrebno razmotriti moguće oblike saradnje imajući u vidu da međusobna povezanost međunarodnih aktera doprinosi efikasnijem odgovoru na kompleksne i nepredvidive bezbjednosne izazove.

Tokom sastanka NATO političkih direktora, Ivanović se sastao sa španskim kolegom, generalnim sekretarom za politiku odbrane, admiralom Huanom Franciskom Martinezom Nunjezom.

"Ukazujući na sadržajnu i kvalitetnu sveobuhvatnu saradnju Crne Gore i Kraljevine Španije, Ivanović je istakao spremnost Ministarstva odbrane Crne Gore za unapređenje saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane, naglašavajući bogato višedecenijsko iskustvo Španije kao punopravne članice Alijanse i Evropske unije, kao i usaglašenost stavova dvije zemlje u svojstvu saveznica u domenu očuvanja međunarodnog mira i bezbjednosti", saopšteno je. 

Ivanović je upoznao admirala Martineza Nunjeza sa aktuelnim prioritetima Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, kao i planovima za nastavak unapređenja nacionalnog odbrambenog sistema.

"Admiral Martinez Nunjez izrazio je zadovoljstvo činjenicom da Crna Gora, kao punopravna NATO članica značajno doprinosi jačanju stabilnosti Zapadnog Balkana, te pohvalio učešće Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.