Orav: EU će nastaviti da pomaže,  Crna Gora da ispuni ustavno opredjeljenje da bude ekološka država
Aivo Orav, foto:AA

Sa 2 miliona eura finansirali projekat "Uspostavljanje mreže Natura 2000"

Orav: EU će nastaviti da pomaže, Crna Gora da ispuni ustavno opredjeljenje da bude ekološka država

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori finansirala je sa dva miliona eura projekat "Uspostavljanje mreže Natura 2000", koji je imao za cilj očuvanje rijetkih vrsta i staništa, kao i prirodnih rezervata na području Crne Gore. I dok u Delegaciji EU ističu da projekat nije dostigao svoj puni potencijal, u crnogorskim institucijama ističu zadovoljstvo urađenim u prethodne tri godine, javlja Anadolija.

Evropska unija (EU) će nastaviti da podržava crnogorske institucije, ali Crna Gora treba da ispuni ustavno opredjeljenje da bude ekološka država, poručio je šef Delegacija Evropske unije (EU) u Podgorici, Aivo Orav. 

2019041123593362343473464Web

Foto:AA

On je na konferenciji "Natura 2000: sljedeći koraci za Crnu Goru", na kojoj su predstavljeni rezultati ovog projekta i budući izazovi kazao da se Crna Gora, preko procesa pristupanja EU, obavezala da se pridružuje mreži "Natura 2000“. 

On je rekao da je EU u protekle tri godine implementirala projekat vrijedan više od dva miliona eura i da se taj projekat može smatrati najopsežnijim istraživanjem u istoriji Crne Gore. 

"Uprkos odličnim rezultatima, mi zaključujemo ovaj projekat sa izvjesnim žaljenjem da nije dostigao svoj puni potencijal. Sada je na Vladi da preuzme vlasništvo i ispuni obaveze i pojača napore u oblasti zaštite životne sredine. To znači i postizanje rezultata u drugim zadacima iz ekološke agende, posebno uključujući zaštitu ulcinjske Solane“, poručio je Orav,prenosi Anadolija.

2019041123593362343473462Web

Vojinović, foto:AA

Generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ivana Vojinović, kazala je da je obaveza uspostavljanja mreže "Natura 2000“ dio poglavlja 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, a koje je Crna Gora otvorila pri kraju 2018. godine. 

Ona je podsjetila da je osnovni cilj projekta "Natura 2000“ da dugoročno obezbijedi opstanak najugroženijim i najranjivijim vrstama i staništima širom Evrope. 

"Cilj "Nature 2000“ nije da zaustavi ekonomske aktivnosti u zonama zaštite, niti znači apsolutnu konzervaciju područja prirode. Naprotiv, ova mreža uspostavlja parametre shodno kojima treba sprovoditi ekonomske aktivnosti u području zaštite, u cilju očuvanja rijetkih vrsta i staništa“, rekla je Vojinović. 

Direktor Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, Nikola Medenica, kazao je da se identifikacija područja "Natura 2000“ mreže smatra jednim od najznačajnijih i najzahtjevnijih zadataka na putu Crne Gore ka EU. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.