Naljepša imena za djevojčice inspirisana rijekama na Balkanu
Foto: Ilustracija

Naljepša imena za djevojčice inspirisana rijekama na Balkanu

Priroda je vječna inspiracija, a rijeke koje teku Balkanskim poluostrvom ove predjele čine nestvarnim i prosto vas vuku da po toj ljepoti svojoj djevojčici date ime.

Sava - nastaje spajanjem Save Dolinke i Save Bohinjke u sjevernozapadnoj Sloveniji. Sava je sa svojih 990km jedna od najdužih rijeka u Evropi.

Drina - nastaje spajanjem rijeka Tare i Pive. Najveća je pritoka rijeke Save, najljepši i najduži kanjon je od Žepe do Klotijevca.

drineizdvojena

Nera - rijeka u oblasti banata, lijeva pritoka Dunava.

Zlatica - ili na mađarskom, Aranka, je rijeka u Banatu, lijeva je pritoka Tise.

Drenica - rijeka čiji je tok je u potpunosti unutar Kosova i Metohije, i po njoj čitava oblast nosi naziv Drenica.

Klina - rijeka u južnoj Srbiji koja izvire na Suvoj planini, a svoj tok završava kao lijeva pritoka Bijelog Drima.

Raška - lijeva pritoka Ibra u Raškoj oblasti u Srbiji. Izvire, južno od manastira Sopoćani, jakim vrelom iz male pećine.

Marica - najduža reka u unutrašnjosti Balkanskog poluostrva. Nama najpoznatija jer se na njoj odigrala Marička bitka.

Janja - rijeka puna ribe, lijeva pritoka Drine.

Bojana - nalazi se na granici Crne Gore i Albanije. Otiče iz Skadarskog jezera i uliva se u Jadransko more.

Korana - otiče iz Plitvičkih jezera, a u Slunju na utoku Slunjčice u Koranu nastali su vodopadi Rastoke. Uliva se u rijeku Kupu.

Sana - rijeka u Bosni i Hercegovini. Izvire u opštini Mrkonjić Grad, a uliva se u rijeku Unu. Legenda kaže da su joj ime dali još stari Latini zbog njenog ljekovitog dejstva i čistoće (lat. sano, sanare = lečiti).

Tara - rijeka u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini (Republika Srpska). Nastaje od dvije rječice Opasanice i Veruše ispod planine Komovi. Poznata je kao "Suza Evrope" jer u čitavom toku voda iz rijeke se može slobodno da se pije. Kanjon rijeke Tare je dubok 1.333 m što ga čini najdubljim u Evropi, a drugim u svijetu, posle kanjona rijeke Kolorado. Veći dio rijeke Tare (uključujući njen kanjon) je pod UNESKO-vom zaštitom kao dio Nacionalnog parka Durmitor.

TaraRiverwatch

Una - izvire u Lici i desna je pritoka Save. Ime rijeke nastalo je od latinske riječi una što znači jedina.

Izvor: Yumama.com

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.