Sudan: Vojska uhapsila predsjednika i više od 100 lidera vladajuće partije (VIDEO)
Foto:Twiter

Vojni puč

Sudan: Vojska uhapsila predsjednika i više od 100 lidera vladajuće partije (VIDEO)

Vojna obavještajna služba Sudana uhapsila je lidera vladajuće Partije nacionalnog kongresa i bivšeg ministra odbrane te zemlje Abdela Rahima Mohameda Huseina.Lokalni izvori javljaju da je u jeku političke krize vojska uhapsili više od 100 lidera vladajuće partije.

Isti izvori javljaju da je vojska opkolila sjedište državne radio-televizije, ali i predsjedničke palate, prenosi Anadolija.

Međunarodni aerodrom u Kaortoumu je zatvoren i avionima je odobreno isključivo slijetanje.

Vojni izvori iz Sudana javili su da je predsjednik te zemlje Omar al-Bašir odstupio s funkcije.

Neki mediji prenose da je i Bašir uhapšen.

Libanska televizija "Majadin" saopštila je, pozivajući se na izvore, da su Oružane snage Sudana odlučile da svrgnu predsjednika Bašira sa svih položaja i raspuste vladu, prenio je Sputnjik. .

Novine "Hadat" takođe su potvrdile ostavku Omara Bašira.

 

Agencija Rojters je pozivajući se na državnu televiziju prenijela da će sudanska armija uskoro dati važno saopštenje.

Televizija navodi da će vojska saopštiti o stvaranju vojnog savjeta koji će upravljati državom tokom prelaznog perioda. Takođe se dodaje da bi taj period mogao da traje godinu dana.

Sudanski list "Sudan tribjun" izvještava da je u Kartumu održana vanredna sjednica Generalštaba Oružanih snaga zemlje bez učešća predsjednika Bašira. Prema pisanju lista, vojska takođe kontroliše državnu televiziju: na televiziji se emituju "vojni marševi", a vojska obećava da će uskoro dati "važno saopštenje".

"Sudanska vojska odlučila je da svrgne Omara Bašira sa svih njegovih funkcija, kao i zamjenike i pomoćnike i smijeni vladu", saopštila je televizija.

Prema nekim informacijama, na ulicama Hartuma povećano je prisustvo vojske.

U Sudanu već oko četiri mjeseca traju narodni protesti koji su počeli sa zahtjevom za snižavanjem cijena hljeba, ali su se postepeno pretvorili u slogane za smjenu političkog režima Omara Bašira, koji je na vlasti u Sudanu 30 godina. Za to vrijeme, kako navodi opozicija i aktivisti za ljudska prava, ubijeno je oko 60 demonstranata, stotine je povrijeđeno, a nekoliko hiljada je uhapšeno.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.