Ćutalo se godinama: Istražuju da li je crnogorski državljanin žrtva trgovaca organima
Priština, Getty images

Nestanak Ismeta Kanjiže na Kosovu Polju

Ćutalo se godinama: Istražuju da li je crnogorski državljanin žrtva trgovaca organima

O onome o čemu se ćutalo više od tri godine, a moglo bi da bude u vezi sa nestankom crnogorskog državljanina Ismeta Kanjiže u Kosovu Polju, nadomak Prištine, počelo je da se govori i u krugovima istražitelja, a prema pouzdanim Pobjedinim izvorima učinjen je i korak više, pa je po nalogu tužilaštva ponovo otvoren „dosije Kanjiža“ zbog sumnje da je on moguće žrtva trgovaca ljudskim organima.

Slučaj Kanjiža svrstan je u istražni paket od desetak sličnih predmeta „starih“ od jedne do pet godina, a nijednoj osobi čiji je nestanak istraživan nije se ušlo u bilo kakav trag, niti se moglo makar pretpostaviti - kako su i đe okončali.

Pobjedi nije zvanično potvrđena informacija da je reaktiviranje svojevremeno arhiviranih dosijea u direktnoj vezi sa nedavnim upadom specijalnih istražitelja u Američku kliniku ,,Dr Behram Husari“ u Prištini, hapšenjima dijela medicinskog i drugog osoblja i pokretanjem istrage zbog sumnji za organizovano učešće u trgovini ljudskim organima. Ali, sama činjenica da su nalozi za obnavljanje više od 10 postupaka uslijedili nepuna tri dana poslije prvog „udara“ istražitelja na kliniku, ukazuje na logički uvjerljive veze između dva policijsko-tužilačka akta.

Jedan od prištinskih sagovornika, koji je svojevremeno bio u operativnom timu bivšeg direktora kosovske policije Špenda Ahmetija, a veoma dobro je upoznat sa slučajem crnogorskog državljanina, uvjeren je da će se strpljivom istragom, u potpuno novim okolnostima, doći do veoma važnih saznanja, a samim tim stvoriće se uslovi za identifikaciju do sada nedostupnih materijalnih dokaza.

Prema njegovim saznanjima, do sada je utvrđeno da su četvoro zaposlenih u prištinskoj klinici nesumnjivo bili važne karike u lancu trgovine, a u četiri prostorije glavne i jedne od takozvanih pomoćnih zgrada klinike otkriven je kompletan instrumentarij za vađenje, revitalizovanje, konzerviranje i ambalažiranje raznih ljudskih organa.

Za sada se, međutim, ne zna šta je urađeno sa ostacima tijela žrtava, njihovom odjećom, obućom, ličnim stvarima i identifikacionim dokumentima? Specijalne kade za specifične, razarajuće kisjelinske rastvore koji uništavaju sve što potope, nijesu pronađene.

Izvor Pobjede vjeruje, međutim, da će u nekoj od narednih istražnih faza biti locirana njihova skladišta, pa samim tim otkriven i cijeli tehnološki lanac sa većinom najvažnijih karika bez kojih bi ionako izuzetno složena operacija trajnog uklanjanja tragova bila neuspješna.

Praksa istražitelja ukazuje da su upravo u kadama ključevi rješenja.

Ismet Kanjiža, crnogorski državljanin porijeklom iz Gusinja rođen 28.11.1964. godine, nestao je 21. januara 2016. godine u Kosovom Polju, oko 1 čas po ponoći. Na Kosovu Polju boravio je kao gost, kod brata od tetke.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.