Tramp najbolje obezbijeđen lider na svijetu: Agenti moraju da prođu teške obuke
Donald Tramp, Foto: Profimedia

Tramp najbolje obezbijeđen lider na svijetu: Agenti moraju da prođu teške obuke

Predsjednik SAD-a je vjerovatno najbolje obezbijeđen lider na svijetu. Čuvaju ga pripadnici specijalne službe u okviru Sekretarijata za unutaršnju bezbjednost, a agenti moraju da prođu teške obuke.

Obezbjeđivanje američkog predsjednika podrazumijeva mnogo više od spremnosti da reagujete u slučaju da neko počne da puca.

Američkog predsjednika obezbjeđuju pripadnici Tajne službe. Centar za obuku smješten je u Merilendu. 

„Potrebno je da što prije izvedete osobu koju obezbjeđujete iz zone opasne po život i što brže je prebacite na bezbjednu lokaciju“, kaže asistent specijalnog agenta Tajne službe Tomas Murak.

Svih hiljadu agenata Tajne službe mora da prođe petodnevni kurs vožnje za specijalne agente, na traci dugoj 550 metara. Ali ni tada nisu potpuno spremni da sjednu za volan predsjedničke limuzine, poznate kao Kadilak 1 ili „zvijer“. Za blindirani auto težak devet tona, potrebna je posebna obuka.

Specijalni kurs za vožnju motora teže je proći nego kurs za vožnju limuzine. Motori obično voze pored automobila kada je vrijeme lijepo.

„Teško je voziti, jer motor ima oko 400 kilograma i dva točka i na njemu morate da radite stvari koje vam je teško i da zamislite“, objasnio je Lojd Jamas, agent Tajne službe.

Ali to nisu jedini dvotočkaši koje agenti Tajne službe treba da znaju da voze. Moraju savladati i specijalne tehnike za upravljanje terenskim vozilima, pa čak i malim kolima za golf na baterije. A tu je i predsjednički autobus "Ground Force One".

Obuka prati razvoj auto-industrije

Budući da su ivičnjaci različiti u svakoj zemlji, agenti Tajne službe se obučavaju na ulicama u kojima je put sastavljen iz dva dijela, kako bi savladali vožnju preko različitih ivičnjaka.

Formalna obuka agenata Tajne službe počela je sedamdesetih godina prošlog vijeka i morala je da ide u korak sa razvojem vozila.

„Nekada smo podučavali takozvano granično kočenje. Ako vaš auto nije imao kočnice koje sprječavaju blokadu, morali ste da znate da blokirate točkove“, objasnio je asistent specijalnog agenta tajne službe, Tomas Murak.

Kako su vozila postajala stabilnija, tako je iz treninga agenata Tajne službe izbačen dio o kontroli stabilnosti. Napredovala je i tehnologija izrade guma, koje danas mnogo bolje idu po klizavim površinama.

Obuka agenata Tajne službe ima i svoj teorijski dio. Tu su i simulacije događaja poput inauguracije, kada se predsjednička limuzina kreće mnogo sporije nego što je uobičajeno, što povećava i bezbjednosni rizik.

Tajna služba ne obezbjeđuje samo američkog predsjednika i potpredsjednika, članove njihovih porodica, bivše predsjednike i prve dame već i strane lidere koji dolaze u Ameriku, kao i predsjedničke kandidate.

Glas Amerike

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.