Parlament Novog Zelanda usvojio strogi zakon kojim se zabranjuje posjedovanje vojnog oružja
Foto: Vincent Thlan/AP

Nakon terorističkog napada u Krajstčrču

Parlament Novog Zelanda usvojio strogi zakon kojim se zabranjuje posjedovanje vojnog oružja

Nacrt zakona, kojim se zabranjuje većina automatskog i poluautomatskog oružja i komponenti koje modifikuju postojeće oružje, usvojen je u Predstavničkom domu sa 119 glasova na prema jedan.

Parlament Novog Zelanda usvojio je strogi zakon kojim se zabranjuje posjedovanje vojnog oružja.

Odluka je donesena manje od mjesec dana nakon terorističkih napada na džamije u Krajstčrču u kojima je ubijeno 50 vjernika, prenosi Anadolija.

Nacrt zakona, kojim se zabranjuje većina automatskog i poluautomatskog oružja i komponenti koje modifikuju postojeće oružje, usvojen je u srijedu u Predstavničkom domu sa 119 glasova na prema jedan, poslije ubrzanog procesa rasprave.

Nacrt zakona sada treba još samo odobrenje generalnog guvernera Novog Zelanda, što je formalnost, kako bi već u petak stupio na snagu.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern, tokom konačnog čitanja zakona, održala je emotivan govor o traumama koje su pretrpjele preživjele žrtve terorističkog napada 15. marta i koje je posjetila u bolnici u Krajstčrču.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.