Proširiti saradnju u oblasti sajber bezbjednosti i digitalizaciji javnih usluga sa SAD
Foto: Gov.me/S.Matić

Pribilović sa ambasadorkom Džudi Rajsing Reinke

Proširiti saradnju u oblasti sajber bezbjednosti i digitalizaciji javnih usluga sa SAD

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, primila je danas ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajsing Reinke. Na sastanku je ocijenjeno da u narednom periodu treba raditi na proširivanju saradnje u oblasti sajber bezbjednosti, te digitalizacije javnih usluga.

Pribilović je kazala da Ministarstvo javne uprave ima odličnu saradnju sa partnerima iz SAD-a, ali i da postoji prostor za unapređenje saradnje u brojnim oblastima.

Ona je saopštila da su "u protekle dvije i po godine, od formiranja Ministarstva javne uprave, sprovedene intenzivne aktivnosti i ostvaren značajan napredak u pogledu reforme javne uprave, ali da predstoje i brojni izazovi."

U tom smislu, Pribilović je istakla kao dva ključna polja saradnje sajber bezbjednost i digitalizaciju javnih usluga.

Pribilović je istakla i da je "za pristup uslugama na državnom i lokalnom nivou uspostavljen portal e-Uprave u formi jedinstvene tačke - “sve na jednom mjestu“, te da je ukupan broj e-usluga na portalu e-uprave 580, a pruža ih 51 institucija.

"Svjesni smo da u narednom periodu moramo raditi na proširenju ovih usluga, ali i promociji servisa u saradnji sa drugim državnim organima, kako bi građanima olakšali pristup uslugama", kazala je ministarka.

2

Foto: Gov.me/S. Matić

"Pred Vladom Crne Gore je puno izazova i odgovor na te izazove vidimo u jačanju međusobne saradnje i razmjeni najbolje prakse u cilju unapređenja poslovanja i osnaživanja kapaciteta za sprovođenje refome javne uprave“, istakla je Pribilović.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajsing Reinke, je ukazala na "strateški značaj resora javne uprave u sistemu javne uprave".

Ona je kazala "da su SAD spremne da pomognu proces reforme javne uprave u Crnoj Gori, te da u narednom periodu treba definisati oblasti saradnje." "

"Veoma smo zainteresovani da intenziviramo saradnju u oblasti sajber bezbjednosti, te digitalizacije javnih usluga, jer su to oblasti koje su veoma značajne za same građane“, istakla je Reinke.

U tom pravcu, ona je ukazala na "iskustva SAD-a u okviru unapređenja kvaliteta javnih usluga, unapređenja javne uprave kroz modernizaciju i inovaciju u javnom sektoru koja mogu biti korisna crnogorskim institucijama."

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.