Da li znate koliko je vaše tijelo staro? Otkrijte pomoću ovih testova!
Foto: Ilustracija

Da li znate koliko je vaše tijelo staro? Otkrijte pomoću ovih testova!

Nekoliko jednostavnih testova može pokazati ne samo koliko je vaše tijelo stvarno staro nego i na čemu biste možda trebali poraditi.

Štipanje kože

Palcem i kažiprstom pritisnite kožu na gornjoj strani šake dok je dlan ispružen, i držite tako nekih 5 do 6 sekundi. Mjerite koliko je potrebno da se koža vrati u početno stanje.

Što je duže potrebno, to je vaša koža starija. Na elastičnost kože utiče niz faktora, od hidratacije i korištenja krema do pušenja, lijekova, ili stalnog izlaganja nepovoljnim uslovima.

koza

Ravnoteža

Za ovo ćete trebati pomoć prijatelja, čisto za slučaj da vas ulovi ako padate.

Stanite bosi, na ravnu stabilnu površinu, zažmirite i dignite jednu nogu nekih 5-10 centimetara od poda. Prijatelj bi trebalo da mjeri koliko možete tako stajati a da ne otvorite oči ili da ne počnete lelujati ili posrtati. Ponovite mjerenje tri puta na svakoj nozi i izračunajte prosjek.

ravnoteza

Fleksibilnost

Što je veći raspon vaših pokreta, zglobovi su vam mlađi. Prije ovog mjerenja dobro je zagrijati se, recimo brzim hodanjem, i naravno, ne naprežite previše kod ove vježbe kako se ne biste povrijedili.

Sjednite na pod i raširite noge. Stavite na pod metar, najbolje krojački, tako da je 0 kod prepona, a noge bez savijanja raširite tako da su pete poravnate sa 38 centimetrom.

Ispružite ruke uz metar, dokle možete i zabilježite dokle su vam ruke došle.

fleksibilnost

Vid

Prislonite jedan kraj linijara uz obraz, ispod oka tako da je paralelno s podom.

Uz njega držite podsjetnicu i pokušajte čitati. Privlačite papir dokle god možete čitati slova, odnosno dok vam riječi ne postanu mutne. Što bliže možete čitati, to su vam oči u boljoj formi.

vid

Rezultat

Za konačni rezultat uzmite rezultate svih testova i izračunajte prosjek.

Međutim, mnogo korisnije od brojke koju dobijete su rješenja pojedinog testa jer vam otkrivaju o čemu se trebate više pobrinuti.

Izvor: Nezavisne

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.