Javni izvršitelji dali značajan doprinos efikasnijem ostvarenju prava građana
Sa sastanka

Pet godina od početka rada javnih izvršitelja

Javni izvršitelji dali značajan doprinos efikasnijem ostvarenju prava građana

Danas, pet godina nakon početka rada javnih izvršitelja, građani, privrednici i investitori u Crnoj Gori svjedoče znatno bržem i efikasnijem ostvarenju prava i povoljnijem ambijentu za poslovanje, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na sastanku sa predstavnicima Komore javnih izvršitelja danas u Podgorici.

Vrijeme je pokazalo, naveo je Pažin, da je odluka Vlade iz 2014. godine da pokrene temeljnu reformu sistema izvršenja sudskih presuda i uvede samostalnu i nezavisnu izvršiteljsku funkciju bila dobra i opravdana, budući da je uspostavljen znatno efikasniji, brži i jeftiniji postupak izvršenja sudskih presuda.

Naglasio je značaj doprinosa koji javni izvršitelji daju ostvarenju pravde u Crnoj Gori, obezbjeđujući ažurno ispunjavanje zakonskih obaveza prema povjeriocima i nosiocima imovinskih prava.

"Ovim se, značajno rasterećuju sudovi, dok se građanima i privredi obezbjeđuje ažurnije i efikasnije ostvarenje prava koja su im bila uskraćena", kazao je Pažin.

20190410PPVZoranPazindelegacijaKomorejavnihizvrsitelja2

Latković i Pažin

Predsjednik Komore javnih izvršitelja Vidak Latković je naveo da su u proteklih pet godina javni izvršitelji u Crnoj Gori imali u radu čak 350,000 predmeta. Naglasio je da broj predmeta opada svake godine, što svjedoči o povećanoj disciplini u ispunjavanju zakonskih obaveza i većem stepenu ostvarenja prava povjerilaca.

Saopštio je da je Komora formirala posebnu komisiju koja će, u saradnji sa Ministarstvom pravde, vršiti redovne interne kontrole rada javnih izvršitelja.

20190410PPVZoranPazindelegacijaKomorejavnihizvrsitelja3

Pažin je podsjetio da Ministarstvo pažljivo prati i vrši nadzor nad zakonitošću rada javnih izvršitelja. Naglasio je da Ministarstvo pravde ima izuzetno dobru saradnju sa Komorom javnih izvrštitelja, sa kojom tijesno sarađuje kako na snaženju stučnih kapaciteta javnih izvršilaca, tako i na obezbjeđivanju striktnog poštovanja etičkih i profesionalnih standarda izvršiteljske funkcije.

Ocijenio je da je pokretanje odgovarajućih postupaka, uključujući i odstranjenje iz službe manjeg broja nesavjesnih izvršitelja, u proteklom periodu doprinijelo jačanju profesionalizma i odgovornost izvršiteljske funkcije.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.