Google počeo da dostavlja
Foto: Printscreen

Još uvijek se vrše testiranja

Google počeo da dostavlja "kafu iz vazduha"

Australijska firma Wing, dio Googlove podružnice kompanije Alphabet, pokrenula je u predgrađu prijestonice te zemlje Kanbere uslugu dostave kafe dronovima.

Usluga je još uvijek u test fazi, pa je za sada dostupna samo na području predgrađa Krejs, u kome ima oko 100 kuća, ali je planirano njeno skoro širenje i na druge djelove grada.

Wing svoju dostavu nudi u saradnji sa lokalnim firmama i ugostiteljskim objektima, kafeterijama, prodavnicma hrane i apotekama, a dostava se obavlja za samo nekoliko minuta.

Iako je Austalijska agencija za bezbjednost civilnog vazdušnog saobraćaja izuzela Wing iz regulative o letjenju dronova i dala dozvolu za obavljanje usluga dostave, ipak postoje određene restrikcije.

Dronovi ne smiju da lete iznad glavnih puteva, kao ni u najprometnijem dijelu dana, pa je pružanje usluge ograničeno na rane jutarnje i kasne popodnevne i večernje sate.

Kao najveći problem u slučaju Google-ovih dronova javlja se buka koju oni proizvode. Budući da ona ne prija baš svim mještanima Krejsa, jedan dio njih se organizovao u inicijativu za prestanak njihove upotrebe.

Izvor: B92/Wall Street Journal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.