Vujičić: Saglasnost Vlade na odluku JP Morsko dobro suprotna Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu
Božidar Vujičić

"Građanska akcija“ podnijela SDT krivičnu prijavu protiv premijera i ministara

Vujičić: Saglasnost Vlade na odluku JP Morsko dobro suprotna Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu

Saglasnost Vlade na odluku Javnog preduzeća (JP) Morsko dobro da se na kupalištima dozvoli postavljanje 235 plažnih barova i ugostiteljskih objekata suprotna je Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu, ocijenio je predstavnik Grupe građana „Građanska akcija“ Božidar Vujičić.

On je saopštio da je Grupa građana „Građanska akcija“ podnijela danas Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv premijera Duška Markovića i ministara zbog, kako je saopštio, zloupotrebe službenog položaja i nepoštovanja Zakona o turizmu i ugostiteljstvu. 

Vujičić je, ispred Vlade Crne Gore, poručio da su premijer Duško Marković i ministri dali saglasnost na odluku JP Morsko dobro, da se na kupalištima dozvoli postavljanje 235 plažnih barova i ugostiteljskih objekata i oko 175 terasa uz objekte, što je, kako je istakao, suprotno Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu.

„To je suprotno članu 46, tačka 2 Zakona o turizmu, koji je upravo Vlada pripremila i uputila Skupštini na usvajanje. Ako znamo da su plaže na našem primorju u fazi velikih erozija, da u špicu sezone na nekim plažama nema mjesta za goste, to je razlog više da se Zakon o turizmu ispoštuje, odnosno da se Vlada pridržava zakona, a ne da daje saglasnost da se na tim smanjenim površinama plaža postavi ovoliko privremenih objekata“, smatra Vujičić.

Građanska akcija je, kako je rekao, pored prijave Specijalnom državnom tužilaštvu, podnijela Inicijativu Ustavnom sudu da se odluka Upravnog odbora JP Morsko dobro stavi van snage.

„Ta odluka, osim postavljanja privremenih objekata na kupalištima, predviđa i dodjelu referenci za ranije zakupce prilikom bodovanja ponuda. Tako da su oni, koji prvi put žele da ponude zakup za plaže, u diskriminatorskom položaju u odnosu na one koji su ranije bili zakupci“, rekao je Vujičić.

On je istakao da Vlada zloupotrebljava državnu imovinu u političke svrhe.

„Prijava i Inicijativa, koje smo podnijeli Tužilaštvu i Ustavnom sudu su još jedna šansa ovim institucijama da se otrgnu od sistemske korupcije koja vlada u Crnoj Gori, jer upravo su te institucije izglasane od neustavne Skupštine, koja je sačinjena na visokoj korupciji i diskriminaciji biračkog prava i kao takva nije izraz istinske volje građana“, rekao je Vujičić.

On je pozvao predstavnike Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i OEBS-a da, kako je rekao, prihvate realnost i konstatuju da je „ovdje na sceni sistemsko nepoštovanje biračkog prava i da upute preporuku Vladi i Skupštini, sa ciljem poštovanja prava u skladu sa Ustavom, kako bi se prvi put mogli organizovati fer i slobodni izbori i kako bi dobili narodnu, legalnu, ustavnu Skupštinu, koja bi birala legalne institucije“.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.