Rama: Na Balkanu je gore nego ranije, a za to je kriva i EU
Edi Rama

Rama: Na Balkanu je gore nego ranije, a za to je kriva i EU

U balkanskim zemljama je gora situacija nego prije dvije godine što je posljedica usporavanja proces priključenja EU, rekao je albanski premijer Edi Rama.

Ta veza može bez najmanje sumnje da se uspostavi, rekao je Rama za francusku agenciju Frans pres u Tirani u razgovoru koji je objavljen danas. On je ocijenio i da dio odgovornosti za kosovsko uvođenje taksi na robu iz Srbije snosi i EU koja nije odobrila viznu liberalizaciju za građanje Kosova iako su oni ispunili potrebne uslove.

Frans pres podsjeća da su Crna Gora i Srbija počele pregovore o priključenju EU, dok Albanija i Sjeverna Makedonija očekuju da će taj proces početi u junu, kao i da Bosna i Hercegovina i Kosovo takodje žele da se priključe Uniji.

Međutim sa približavanjem evropskih izbora svi imaju sve manje osjećaja da su dobrodošli, a više evropskih zvaničnika, posebno francuskih, izrazili su rezerve prema proširenju Unije na Balkan suočeni sa javnim mnjenjem koje je nije za proširenje na te siromašne zemlje.

Rama je rekao da može da ih razumije u kontekstu porasta evroskepticizma i populizma. On je, međutim, upozorio da taj zastoj nije bez posljedica i podsjetio na upozorenje predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera da ukoliko se Balkanu oduzme perpsektiva pristupanja Uniji, EU će se suočiti sa onim što su već imali tokom 1990-ih, deceniju sukoba na Balkanu.

Reći Evropa ili rat je vrlo jasna definicja regiona u kome su jedni sa drugima vrlo loše živjeli vjekovima, rekao je Edi Rama. On nije govorio dramatičnim riječima kao Junker ali je naglasio da danas na Balkanu nije tako dobro kao prije dvije godine, prenosi Frans pres.

Pregovori između Srbije i Kosova, čiju nezavisnost Beograd ne priznaje, su na mrtvoj tački. Priština je krajem 2018. uvela takse od 100 odsto na srpsku robu, što je EU osudila, navodi Frans pres.

Rama, međutim, smatra da EU snosi dio odgovornosti za uvođenje tih taksi pošto ih, kako kaže, Priština ne bi uvela da je od EU dobila liberalizaciju viza za svoje građane, što je staro evropsko obećanje.

Rama je rekao da Priština ispunjava sve uslove za liberalizaciju viza, da je Evropski parlament dao povoljno mišljenje ali zemlje članice nisu ništa uradile da to odobre. U tom kontekstu carinska barijera na Kosovu bila je "politički uzvik", rekao je Rama.

On je kazao i da njegova zemlja "bez ikakve sumnje" "zaslužuje" brzo otvaranje pregovora o pristupanju, i podsjetio da je Evropska komisija dala takvu preporuku. Pošto u 2018. nisu počeli pregovori Albanija se nada da će dobiti odobrenje za početak u junu, istovremeno sa Sjevernom Makedonijom koja očekuje da bude nagradjena zbog promene imena kako je tražila Grčka.

Evropa po njegovom mišljenju stalno govori o kriminalu kao prepreci da se Albaniji odobri početak pregovora, da ne bi rekla cijelu istinu, a to je da se ne otvaraju pregovori o pridruživanju zbog uzdržanosti evropskog javnog mnjenja.

Rama je rekao da, naravno postoji problem kriminala, ali da nije veći nego u drugim zemljama koje su članice EU. On se založiio za vezu sa Evropom prema kojoj Balkan ne bi bio talac internih dinamika zemalja članica.

"I dalje smo zaljubljeni u Evropu zato teško doživljavamo odlaganja i mlak odnos", rekao je Rama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.