Turski tok najvažniji za evropsku energetsku sigurnost
Putin i Erdogan

Turski tok najvažniji za evropsku energetsku sigurnost

Nuklearna elektrana "Akuja" i gasovod Turski tok postaće najvažnije komponente za regionalnu i evropsku energetsku sigurnost.

To je rekao predsjednik Rusije Vladimir putim u Moskvi, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i dodao da su oba projekta u skladu s najvišim standardima životne sredine i tehnologije, prenio je TAS S.

Ruski lider je naveo da će elektrana biti pokrenuta 2023. godine, na 100. rođendan turske republike, a da će što se tiče gasovoda, Turska do kraja godine početi da dobija ruski gas.

"U budućnosti će se, posle ekspanzije Turskog toka i konstrukcije drugog ogranka, gas dostavljati Evropi", rekao je Putin.

Elektrana "Akuja" će biti prva nuklearna elektrana u Turskoj, a to je projekat implementiran na osnovu sporazuma koji su u maju 2010. godine potpisale vlade Rusije i Turske.

Projekat Turskog toka je izgradnja cjevovoda preko Crnog mora i evropskog dijela Turske do granice sa Grčkom.

Prvi dio projekta će zadovoljiti zahtjeve turskog tržišta, dok će planiranim drugim ogrankom ruski gas doći do južne i jugoistočne Evrope.

Kao potencijalno tržište Gazprom vidi Grčku, Bugarsku, Srbiju i Mađarsku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.