Ivanjica: Otkaze proslavili uz trubače sa pjesmom
Foto: Printscreen

Inat

Ivanjica: Otkaze proslavili uz trubače sa pjesmom "Oj drugovi je l' vam žao" (VIDEO)

Skoro nadrealna scena u Srbiji: Orkestar je pozvan da odsvira 44 otkaza radnika iz preduzeća "Špik iverica" iz Ivanjice koja posluje u okviru kompanije "Fantoni" iz Italije.

"Ovo se nikada do sada nije desilo. Svirali smo veselja, svadbe, rođendane, pa nažalost i sahrane, ali otkaze do sada nismo svirali nikome", kaže trubač Aleksandar Milić iz Ivanjice.

Firma "Špik iverica" iz Ivanjice privatizovana je novembra 2006. godine i od tada su ukinuta mnoga radna mjesta, a obim posla se nije smanjivao. Tokom 2018. godine napravljen je socijalni program, u okviru kog je otpušteno 40 radnika.

Novom sistematizacijom bez posla su ostala još 44 radnika, a kako tvrdi Zoran Ćeriman koji je u ovoj fabrici proveo više od 30 godina, postojala su i druga rješenja ali za njih nije bilo sluha:

"Ovakav način opraštanja od fabrike u kojoj smo proveli život, je u stvari taj naš srpski inat da pokažemo da smo neuništivi, iako nam niko od nadležnih nije pomogao. Ne znamo kako ćemo dalje i čime hraniti porodice, ali bar uz pjesmu da se rastanemo jer smo u firmi proveli najljepši deo života, dijelili dobro i zlo".

"To malo novca što smo uspjeli da sakupimo od naših "praznih džepova" izdvojili smo da obilježimo ovaj dan kada ostajemo bez posla, a uskoro i bez fabrike koja je bila za ponos Srbije", rekao kaže Radosav Grujović.

Uz pjesmu "Oj drugovi je l' vam žao" radnici koji su dobili otkaze veselili su se mada , kako kažu, to je samo inat ali im duša plače za onim ljepšim vremenima.

Izvor: Radiosarajevo.ba

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.