Dovoljno novca za radove na putevima, Uprava za saobraćaj raspolagaće sa 36,9 miliona eura
ilustracija

Parača saopštio

Dovoljno novca za radove na putevima, Uprava za saobraćaj raspolagaće sa 36,9 miliona eura

Osim kreditnih sredstava Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj Uprava za saobraćaj raspolagaće, u okviru kapitalnog budžeta, sa 36,9 miliona eura.

Sudeći prema računicama stručnjaka, to znači da će novca biti sasvim dovoljno za realizaciju svih stavki predviđenih programom radova na crnogorskim putevima, piše Pobjeda.

Prema riječima direktora Uprave za saobraćaj Sava Parače, od 11 prioritetnih projekata, samo za dva su u toku zakonom predviđene procedure, a za preostalih devet obavljene su sve obavezujuće formalno pravne radnje, uz poznate cijene i odabrane izvođače.

Tako je, primjera radi, nakon trogodišnjih proceduralnih zavrzlama i brojnih poništavanja tenderskih objava, u punom jeku rekonstrukcija puta od Ulcinja do Kruta, a predstavnici izvođača, danilovgradske kompanije Metalu plast, uvjeravaju da će posao biti okončan do početka turističke sezone.

"Riječ je o investiciji u iznosu od 5,9 miliona eura, ali sami značaj za normalizovanje saobraćaja na području ulcinjske opštine, posebno tokom turističke sezone, prevazilazi nominalnu vrijednost posla na dionici dužine 13 kilometara", objašnjava Parača.

Slično je, kaže on, i sa izgradnjom donjogoričkog bulevara, od cetinjskih semafora do mosta na Sitnici, dužine samo 3,6 kilometara.

Vrijednost projekta je 9,8 miliona eura, izvođač je Tehnoput MNE Podgorica, a prema kalendaru Uprave i rokovima fiksiranim ugovorom sa podgoričkom kompanijom, posao bi trebalo da bude završen do 1. maja.

"Završetkom rekonstrukcije i izgradnjom dionice ka izlazu iz Podgorice, znatno će se, prema stručnim analizama, relaksirati intenzitet saobraćaja i smanjiti gužve koje su povremeno dovodile do pravog saobraćajnog kolapsa, a uporedo sa tim radovima, biće revitalizovan i znatan dio takozvane podzemne infrastrukture. I što je, takođe, veoma važno: u cjelosti će se razjasniti sve nejasnoće vezane za imovinsko-pravne odnose", kaže Parača. 

Za ovu godinu je planirana i rekonstrukcija magistralnog puta Ribarevine - Bijelo Polje. Dionica duga više od tri kilometra koštaće 2,3 miliona eura, izvođač radova je kompanija Bemaks iz Podgorice, a radovi bi trebalo da budu okončani do sredine septembra ili početka oktobra.

Do oktobra tekuće godine trebalo bi da bude završena i rekonstrukcija druge faze puta Berane - Petnjica, dužine 11,4 kilometara, vrijednosti od oko 6,8 miliona eura.

Do kraja naredne godine, predviđa se i završetak po mnogo čemu najkompleksnijeg, ali i najizazovnijeg projekta.

Radi se o rekonstrukciji puta Berane - Kolašin, odnosno dionice od Lubnica do Jezerina, dužine 14 kilometara i novoizgrađenim tunelom od oko tri kilometra.

Kredit dobijen od Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 34 miliona eura biće dovoljan za završetak čitavog posla.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.